Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Világszerte több millió ember tüntetett a klímaváltozás elleni harcért

2019. szeptember 20. 18:24 - szerző: Ágoston Zoltán

– Én is szeretnék gyereket, és azt akarom, hogy jobb élete legyen, mint amilyen az egyém. Azt viszont nem szeretném, ha a klímaváltozás fosztaná meg ettől

– idézi a Guardian egy San Francisco-i diák, Dulce Belen Ceballos Arias összefoglalóját arról, miért vonul vagy vonult az utcára pénteken New Yorktól Berlinen át Sydneyig, Johannesburgtól Athénon át Londonig világszerte több millió ember a követeléssel, hogy a politikusok lépjenek fel a klímaváltozás, a globális felmelegedés elleni harcban. Ez a Fridays for Future néven indult mozgalom nagy napja, a fő helyszín New York, ahol hétfőn kezdődik az ENSZ nemzetközi klímacsúcsa, és ahol

a hatóságok előre jeleztek, hogy a nagyváros 1,1 millió diákja igazoltan hiányozhat a demonstráció kedvéért. 

A tanárokat iskolaidő alatt nem vehetnek részt a demonstráción – hívja fel a figyelmet a The New York Times hozzáfűzve, ez a döntés is rávilágít milyen nehéz elválasztani a politikát a tudománytól. 

Greta Thunberg a New York-i tüntetésen

A New York-i vezérszónok Greta Thunberg, a klímavédelmi tüntetéseiről ismert 16 éves svéd aktivista lesz, de Washingtonban, Bostonban, Chicagóban, San Franciscóban és Miamiban, az Egyesült Államokban összesen több mint ezer helyszínen is utcára vonulnak az emberek.

A tüntetéssorozatot – az ország történetének legnagyobb klímavédelmi demonstrációját – cégek és szakszervezetek is támogatják. A bostoni tüntetés egyik fő szervezője, a 18 éves Audrey Maurine Xin Lin úgy nyilatkozott. a diákok Green New Dealt akarnak. 

Tüntetés a klímavédelemért Egy klímamenekült Prágában
Fotó: MTI/AP/Petr David Josek

134 ország több mint 2300 városában zajlik tiltakozó akció.

Ausztráliában – írja az MTI – összesen körülbelül 300 ezer ember tüntetett. Jelentős létszámú tüntetésekre került sor például Sydneyben, Brisbane-ben és Melbourne-ben is. Az Ausztrália középső részén található Alice Springsben százak feküdtek le a földre, és tettették halottnak magukat. A csendes-óceáni szigetvilágot különösen érzékenyen érinti a globális felmelegedés a tengerszint emelkedése miatt. A Salamon-szigeteken fűszoknyát viselő, fapajzzsal felfegyverkezett gyerekek jelentek meg a tengerparton, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a mozgalommal. Thaiföld fővárosában, Bangkokban több mint 200 fiatal rohanta meg a környezetvédelmi minisztériumot, és feküdt le a földre, halottnak tettetve magát.

Az üvegházhatást okozó gázok legnagyobb kibocsátójának számító Kínában nem engedélyezték a tiltakozást.

A globális felmelegedés világszerte már eddig is aszályokhoz, hőhullámokhoz, a sarki jég vészjóslóan gyors olvadása miatt a tengerszint emelkedéséhez, valamint áradásokhoz vezetett. 2018-ban rekordmennyiségű szén-dioxid került a légkörbe annak ellenére, hogy az ENSZ égisze alatt működő megfigyelő szervezet, az IPCC figyelmeztetett, jelentősen csökkenteni kell az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását a következő 12 évben, ha stabilizálni akarjuk az éghajlatot.

Tüntetés a klímavédelemért A londoni tüntetés
Fotó: MTI/AP/Frank Augstein

Az Egyesült Királyságban összesen 150 helyszínen rendeztek demonstrációt, csak Londonban több tízezer ember tüntet. Menetük a parlamenttől a miniszterelnöki rezidenciáig tart, és előállt az a meglehetősen szórakoztató helyzet, hogy amíg a klímavédelmi demonstrációnak az egyik  vezérszónoka Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt vezetője, a bátyja, Piers Corbyn a parlamentnél feltűnő maroknyi klímaszkeptikus tüntető élére állt. 

Világszerte több millió ember tüntetett, a Fridays for Future helyi szervezete szerint csak Németországban 1,4 millióan tüntettek a klímaváltozás ellen pénteken. Eszerint Berlinben tartották a legnagyobb, 270 ezer fős megmozdulást. Hamburgban 100 ezren, Kölnben 70 ezren vonultak az utcákra, és számos kisebb városban, köztük Münsterben és Freiburgban is több tízezer ember tüntetett. A berlini tüntetésen Angela Merkel arcképét lehetett látni Donald Trumpé társaságában, alatta a felirattal, hogy ami a klímaváltozást illeti, a német kancellár kudarcot vallott, így a fiatalokra kell bízni a jövőt. Varsóban így nézett ki a demonstráció:

A párizsi tüntetésen egy szobrász, Claude Guyon brazil törzsi fejdíszt viselt. Állítása szerint egy törzsfőnöktől kapta, hogy képviselje a Föld dél- és észak-amerikai védelmezőit. Brazíliában ma 40 városban hirdettek tüntetést, azért csak aránylag kevés helyszínen, mert a résztvevők egyszerűen félnek. 2017-ben sehol máshol nem esett gyilkosság áldozatául annyi – összesen 57 – környezetvédő aktivista, mint a dél amerikai országban. Bár ez a szám 2018-ban 20-ra csökkent, az első hely kétes dicsőségét pedig a Fülöp-szigetek szerezte meg 30 gyilkossággal, Brazília nyilván így is az egyik legveszélyesebb országnak számít ebből a szempontból. 

Budapesten „Klímahétnyitó behalás” címmel tartottak demonstrációt a Széll Kálmán téren. 

„Klímahétnyitó behalás”- Demonstráció a Széll Kálmá
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Magyarországot Áder János képviseli az ENSZ klímakonferenciáján, amelyre a politikus a következő szöveggel hangolt: