Klaus Iohannis úgy visszaszólt Orbán Viktornak, hogy az Európai Unió adhatja a másikat

2019. december 17., 18:54

Szerző:

Visszautasította Orbán Viktornak az új Közép-Európa felépítéséről szóló javaslatét Klaus Iohannis román elnök – idézi a MérceDigi24 hírét. A magyar kormányfő szombati temesvári beszédében állt elő az ajánlattal, hogy Magyarország készen áll a szomszédjaival köztük Romániával egy új Közép-Európa felépítésére, hogy Közép-Európa „a világ egyik legsikeresebb és legversenyképesebb” térsége legyen. Ezt utasította vissza nyilvánvaló éllel a román elnök.

„Nem egy kisebb területen létrehozott új egység, hanem az Európai Unió mellet vagyok elkötelezett. Nem hiszem, hogy új törésvonalakat kéne nyitnunk az Európai Unión belül, hanem inkább azon kéne dolgoznunk, hogy a létező törésvonalakat bezárjuk. Már van egy létező repedés kelet és nyugat között, aminek a vasfüggönyből eredő történelmi okai vannak. Ennek a megszüntetésébe szeretnék bekapcsolódni. Észak és dél közt is vannak hozzáállásbeli különbségek. Soha nem fogok részt venni újabb törésvonalak létrehozásában. Ez egy olyan hozzáállás, amit nem fogok támogatni”

– jelentette ki Klaus Iohannis.

NATO-csúcs Brüsszelben Klaus Iohannis (középen fent) Donald Trumppal és Orbán Viktorral a 2018. július 1-i brüsszeli NATO-csúcson
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.