Lukasenka kirúgta a belarusz KGB vezetőjét, de nem teljesen

2020. szeptember 3. 14:41 - szerző: 168 Óra - forrás: MTI

Leváltotta a fehérorosz Állambiztonsági Bizottság (KGB) és a nemzetbiztonsági tanács vezetőjét Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök - számolt csütörtökön a BelTA állami hírügynökség.

Ivan Tertyelj, aki korábban az állami ellenőrzési bizottság élén állt, ezentúl a KGB-t irányítja majd. Az államfő Valerij Vakulcsikot, a KGB leváltott vezetőjét nevezte ki a nemzetbiztonsági tanács titkárának a menesztett Andrej Ravkov helyett. Vaszil Geraszimov lett az állami ellenőrzési bizottság ügyvezetője.

A Reuters hírügynökség az anyagában kiemelte, hogy az államfőnek létfontosságú megőrizni a biztonsági erők lojalitását, miközben megpróbál úrrá lenni azon a helyzeten, amely komoly kihívással fenyegeti 26 éve tartó hatalmát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Lukasenka a személyi változásokról szólva csütörtökön azt mondta, hogy Vakulcsik nyolc évig vezette a KGB-t, és eddig senki nem tudott ebben a tisztségben megmaradni még ennek az időtartamnak a feléig sem. Méltatta megbízhatóságát, szolgálatkészségét, elkötelezettségét az állam és a nép szolgálata iránt. Új tisztségében Vakulcsik és az elnöki hivatalt vezető Ihor Szjarhijenko "maga köré fogja egyesíteni" nemcsak a titkosszolgálatokat, de a rendfenntartó erőket is, és végrehajtja a fennálló feladatokat is - hangsúlyozta az államfő.

Az Interfax hírügynökség internetes oldalán emlékeztetett arra, hogy Lukasenka az augusztus 9-i elnökválasztás után tíz nappal Raman Halovcsankát nevezte ki kormányfőnek, míg a többi tisztviselő megőrizhette korábbi beosztását.

A Reuters megjegyzi, hogy ráterelődött a nyilvánosság figyelme a fehérorosz biztonsági erők magatartása, miután az ENSZ emberjogi szakértői kínzásokról, megveretésről és rossz rendőrségi bánásmódról kaptak többszáz jelentést. A minszki kormány azonban tagadta azt, hogy lettek voltak az őrizetbe vettek sérelmére elkövetett visszaélések. Azt állította, hogy a biztonsági erők megfelelően léptek fel a tiltakozókkal szemben.