Szabályos ütközet zajlik Kirgizisztánban, ahol megpróbálták őrizetbe venni a korrupcióval vádolt egykori elnököt

2019. augusztus 7., 20:41

Szerző:

Újabb értesülések szerint mégsem sikerült őrizetbe venni szerdán a kirgiz különleges alakulatoknak a korrupcióval és hatalommal való visszaéléssel vádolt volt kirgiz elnököt, Almazbek Atambajevet, és folytatódnak az összecsapások az exelnök házánál.

A volt elnök stábja, amely korábban azt állította, hogy kirgiz különleges alakulatok (Szpecnaz) őrizetbe vették és ismeretlen helyre szállították Atambajevet, legutóbb azt közölte: a volt államfő hívei ellenállást tanúsítanak Atambajevnek a Bes-Kungej település határában fekvő, Biskek melletti Koj-Tas faluban lévő házában.

Közlésük szerint a volt elnök hívei visszaverték a biztonsági erők rohamát, a Szpecnaz több tagját elfogták és lefegyverezték. A helyszínen fegyverropogást lehetett hallani, a hatóságok lekapcsolták az áramszolgáltatást, és helyenként tűz ütött ki a rezidencia területén. Atambajev hívei barikádokat emeltek és gumiabroncsokat égettek, hogy távol tartsák a biztonsági erőket.

Az egészségügyi minisztérium szerint az egyik katonát meglőtték. A kirgiz nemzetbiztonsági bizottság ugyanakkor tagadta, hogy a Szpecnaz tagjai megadták volna magukat Atambajev híveinek, s hangsúlyozta: folytatják a műveletet. Egyúttal hangsúlyozták, hogy a műveletben kizárólag gumilövedékeket használtak.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint a biztonsági erők több száz tagját vezényelték a biskeki belügyminisztérium épületéhez. A helyszínre teherautók is érkeztek. Időközben blokkolták a jelenlegi elnök, Szooronbaj Dzsejenbekov éles hangú kritikusaként ismert Atambajev befolyása alatt álló televíziós csatornákat. Dzsejenbekov megszakította szabadságát, és visszaindult Biskekbe.

Szijjártó Péter Kirgizisztánban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kezet fog Almazbek Atambajevvel, a Kirgiz Köztársaság volt elnökével Biskekben 2016. április 26-án

Kirgizisztánban a nap folyamán indítottak rendőrségi műveletet a volt elnök őrizetbe vételére. Legfrissebb értesülések szerint legalább tucatnyian megsebesültek az összetűzésekben, köztük egy helyi újságíró.

Atambajevet korábban háromszor is beidézték, hogy tegyen tanúvallomást egy bűnöző, Aziz Batukajev törvényellenes szabadlábra helyezése ügyében. A volt államfő szándékosan figyelmen kívül hagyta az értesítéseket, s csak írásban volt hajlandó válaszolni a bíróságnak. A kirgiz törvények értelmében, ha valaki háromszor nem tesz eleget annak, hogy személyesen megjelenjen a törvényszéken és tanúvallomást tegyen, a rendőrség kényszert alkalmazhat előállítása érdekében.

A kirgiz parlament június végén megfosztotta mentelmi jogától Atambajevet, aki 2011 és 2017 között volt elnök. Egyebek között azzal vádolják, hogy korrupciós ügybe keveredett a biskeki hőerőmű korszerűsítésével összefüggésben, törvénytelenül tett szert földtulajdonra, illetve hatalmával visszaélve bűnbandák vezetőinek nyújtott védelmet.