Kínos helyzetbe hozta Orbán Viktort Tőkés László

Tőkés László volt az egyetlen, aki nem írta alá a határon túli magyarok problémáira fókuszáló Magyar Állandó Értekezlet zárónyilatkozatát, írja a Nol.hu.

2015. december 10., 09:59

A dokumentumot a fórum résztvevői – kormánypártiak és ellenzékiek – egyhangúlag szavazták meg, majd látták el aláírásukkal, és az még Tőkés legfőbb követelését, az autonómiát is tartalmazta.

A lap úgy tudja, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselőjét – aki egykor partiumi és bánsági püspök is volt – a szervezők figyelmeztették, hogy időhiányban szenvednek (méghozzá nagyrészt épp Orbán Viktor elhúzódott beszéde miatt), ezért ő inkább meg sem tartotta a beszédét, hanem jelképesen kikapcsolta a mikrofonját. Hiába kérlelték, Tőkés hajthatatlan maradt, majd elhagyta a rendezvényt. Állítólag még a teremben ülő Orbán is csak kényszeredetten nevetgélt a kellemetlen szituáció közben.

A

Nol.huszerint az is felmerült – a folyosón legalábbis az terjedt –, hogy Tőkés azért sértődött meg, mert a miniszterelnök újabban inkább a Romániai Magyar Demokrata Szövetség mellé állt, így a többi erdélyi szervezet (például az EP-képviselő Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsa) már nem kap elég figyelmet és támogatást.

Ugyanakkor Tőkés személy szerint sokat köszönhet a Fidesznek. Tavaly a miniszterelnök-pártelnök kitalálta, hogy a párt európai parlamenti listájára kerüljenek fel külhoni magyar politikusok is – írja a Népszabadság.