Kínhalált vállalt az ismert amerikai ügyvéd, hogy a Föld megmeneküljön

2018. április 15. 14:37 - szerző: Ágoston Zoltán

Öngyilkosságot követett el  David S. Buckel ismert amerikai melegjogi ügyvéd és környezetvédő aktivista . A hatvanéves férfi szombaton New Yorkban, a a brooklyni Prospect Park Westben, egy baseballpálya mellett fekvő mezőn benzinnel felgyújtotta magát és megégett. Búcsúlevelét nem messze a maradványaitól, egy bevásárlókocsira tűzve találták meg. Ezt a búcsúlevelet több lapnak – köztük a haláláról elsőként hírt adó New York Timesnak – is elküldte. „Szennyezzük a környezetünket, amitől pusztul a bolygónk, sugárzik az élhetetlenség a földből, a levegőből és a vízből is. Az emberek többsége ma olyan levegőt szív, amelyet a fosszilis üzemanyagok egészségtelenné tettek, és sokan meghalnak emiatt. Az én idő előtti, fosszilis üzemanyag általi halálom is ezt tükrözi – hangzik a búcsúlevél, amelyben Buckel arról is ír, hogy egy tisztességes életcélt tisztességes halálnak kell követnie. 

Fotó: AP/José F. Moreno

Buckel eredetileg a melegek jogaiért és a melegházasságért folytatott harc egyik zászlóvivője volt az Egyesült Államokban. Hírnévre egy transznemű férfi,  Brandon Teena megerőszakolása és meggyilkolása miatt indított perben tett szert, amelyben sikerült bizonyítania, hogy a hatóságok felelősek a férfi haláláért. Teenát 1993. december 31-én ölték meg a Nebraska állambeli Humboldtban. Buckelnek azt sikerült bizonyítania, hogy a helyi seriffi hivatal nem biztosította az áldozatnak a szükséges védelmet. Az ügyből 1999-ben Oscar-díjas film készült Hillary Swank főszereplésével.  

A terület körül, ahol Buckel felgyújtotta magát, egy futópálya húzódik. Akik a halála reggelén arrafelé kocogtak, a bevásárlókocsi miatt először egy kupac szemétnek hitték a férfi maradványait.