Kína érdeke az első, a Debreceni Egyetem nem hagyta, hogy tajvani diákok Tajvan nevében vegyenek részt a gasztrofesztiválon

2019. május 5., 08:13

Szerző:

Kisebb diplomáciai botrány tört ki a Debreceni Egyetem körül, amely nem hagyta, hogy tajvani diákok a Tajvan vagy a Kínai Köztársaság nevében vegyenek részt az International Food Day néven futó gasztrofesztiválján – derül ki a Focus Taiwan cikkéből. Tajvani gyanú szerint a döntés hátterében az Orbán-kormány áll, amely Kína budapesti nagykövetségének a nyomására szólt a Debreceni Egyetemnek, hogy ne jelenhessen meg a gasztrofesztiválon a Tajvan országmegjelölés. Pénteken – hangzik a cikk – a szigetország budapesti képviseleti irodája tiltakozását fejezte ki az oktatási intézménynek az Országgyűlés „Tajvan-barát” képviselőin keresztül, a diákok pedig végül kinyithattak egy Tajvani ételek feliratú büfét.„Magyarország kormányának tartózkodnia kell a tajvani diákok diszkriminálásától, elkerülendő a negatív hatást a két ország képviselői közötti kapcsolatokra” – hangzik az a közlemény, amelyet Tajvan budapesti képviseleti irodája adott ki az ügyben. A Debreceni Egyetem döntését a tajvani külügyminisztérium is elítélte.

Orbán Viktor Kínában Orbán Viktor és Xi Jinping kínai elnök 2019. április 25-én Pekingben
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Az Orbán-kormány fellépése – fűzhetjük hozzá – nem lenne meglepő, április végi pekingi látogatásán a magyar miniszterelnök elkötelezte magát és Magyarországot is Kína mellett, aminek több méltató nyilatkozatban is hangot adott. A többi közt azt mondta, Kína Egy övezet, egy út elnevezésű nagyszabású infrastrukturális projektje teljes egészében egybeesik a magyar nemzeti érdekekkel. Az Egy övezet, egy út Kína első számú külgazdasági projektjének számít. Arról szól, hogy a távol-keleti nagyhatalom utakkal, kikötőkkel és gázvezetékekkel köti össze Ázsia, Európa és Afrika, országait. Összesen 65 országot érint, Magyarország pedig 2018 áprilisában megvétózta azt a EU-s határozatot, amely a terveket kínai befolyásszerzési törekvésként ítélte volna el. A pekingi vezetés gyakorlatilag hűségesküre, a külpolitikai doktrínája elfogadására kényszeríti a vele szerződő országokat, nem is beszélve azokról a hitelekről, amelyekkel magához köti őket. Erre az adósságcsapdára később figyelmeztetett az Egyesült Államok is. (Az Egy övezet egy út keretében épül meg a Budapest-Belgrád vasútvonal, a győztes ajánlatot tevő konzorciumban pedig benne van Mészáros Lőrinc egyik cége is.)

Ami a Debreceni Egyetemet illeti, úgy tűnik, szeret megfelelni a kormányzati elvárásoknak, sőt, 2017 szeptemberében az is kiderült, hogy az oktatási intézmény díszpolgári címmel akarja meglepni Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.