Begurult Kína a cseh szenátusi elnök mondatai miatt

2020. szeptember 1., 18:21

Szerző:

Tajvaninak nevezte magát a cseh szenátus elnöke, Milos Vystrcil a tajvani parlamentben tartott keddi beszédében; Kína fenyegetéssel reagált.

Vystrcil John a F. Kennedy néhai amerikai elnök 1963-ban Nyugat-Berlinben tartott kommunizmusellenes beszédét idézte, amelyben Kennedy berlininek nevezte magát.

 Kína, amely saját részeként tekint az 1949-ben elszakadt Tajvanra, azzal fenyegette meg a cseh szenátus elnökét, hogy drágán megfizet a szigeten tett látogatásáért. Vystrcil 90 fős, politikusokból, vállalkozókból, újságírókból, valamint a cseh tudományos és kulturális élet képviselőiből álló delegációval érkezett Tajvanra. Csehország és Tajvan között nincsenek hivatalos diplomáciai kapcsolatok. A sziget mindössze 14 országgal és a Szentszékkel ápol formális diplomáciai viszonyt.

A tajvani parlamentben Vystrcil azt mondta: Kennedy beszéde fontos tanúságtétel volt a szabadság mellett és a kommunizmus ellen.

"Kérem, hadd fejezzem ki személyesen támogatásomat Tajvan és a végső értéknek számító szabadság felé, és hadd zárjam mai beszédemet egy kicsit szerényebb, de hasonlóan erőteljes nyilatkozattal: tajvani vagyok" - hangsúlyozta a cseh politikus.

A jelenlévők álló tapsviharral fogadták Vystrcil beszédét.

Az éppen Berlinben tartózkodó kínai külügyminiszter, Vang Ji bírálta Vystrcil felszólalását, és nyilvános sértésnek nevezte azt. Vang aláhúzta: a politikus átlépett egy határt.

Vystrcil szerint a tajvani látogatásával Václav Havel néhai cseh elnök értékalapú külpolitikájának nyomdokaiba próbált lépni. Bár a cseh kormány nem támogatta Vystrcil útját, Peking reakciójára Kína prágai nagykövetének bekéretésével válaszolt.

Milos Zeman cseh elnök az elmúlt években igyekezett szorosabbra fűzni országa kapcsolatát Kínával, de ez több befektetési terv kudarcba fulladása miatt meghiúsult.

Kína fenyegetését Heiko Maas német külügyminiszter is visszautasította. Maas megjegyezte: az Európai Unió tisztelettel viszonyul partnereihez, és ugyanezt tőlük is elvárja. "A fenyegetések nem illenek ehhez" - tette hozzá.