Kim Dzsong Un szerint az Egyesült Államok barátságtalan álláspontra helyezkedett, ő észak-koreai látogatásra hívja Vlagyimir Putyint

2019. április 26. 07:13 - szerző: MTI

Kim Dzsong Un észak-koreai látogatásra hívta meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Vlagyivosztokban folytatott tárgyalásaik során - jelentette pénteken a KCNA hírügynökség.  A hírügynökség szerint az észak-koreai vezető úgy fogalmazott, hogy a látogatást egy alkalmas időpontra"kellene időzíteni. E forrás szerint Putyin rögtön el is fogadta a meghívást. 

Vlagyivosztok, 2019. április 25. Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető távozik tárgyalásuk helyszínéről a vlagyivosztoki Russzkij szigeten lévő Távol-keleti Szövetségi Egyetemen 2019. április 25-én. MTI/EP Orosz-észak-koreai csúcs Oroszországban
Fotó: MTI/EPA/Alekszej Nyikolszkij

A vlagyivosztoki Russzkij-szigeten, a Távol-keleti Szövetségi Egyetemen lezajlott csütörtöki megbeszéléseken a hírügynökségi tudósítások szerint Kim azt mondta: Washington rosszhiszemű magatartást tanúsított az észak-koreai vezető és Donald Trump elnök februári, második csúcstalálkozóján. – Az Egyesült Államok egyoldalú és barátságtalan álláspontra helyezkedett a nemrég lezajlott második csúcstalálkozón, ennek eredményeként pedig a Koreai-félszigeten és a régióban jelenleg holtpontra jutott a helyzet, sőt, eljutott arra a veszélyes határra, ahonnan könnyen vissza lehet esni a kezdeti állapotra – idézte Kimet a KCNA. Az észak-koreai vezető kijelentette: a félsziget békéje és biztonsága teljes mértékben a jövőbeni amerikai magatartástól függ. 

A hírügynökség szerint a csütörtöki találkozón nem született nagyobb áttörés, a két vezető megbeszélést folytatott arról, miként mélyíthetik el a stratégiai és taktikai együttműködést a Koreai-félsziget békéje és biztonsága érdekében. 

Putyin még a tárgyalások megkezdése előtt jelezte: Oroszország támogatja Kimnek a Korea-közi viszony javításáért és az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatok normalizálásáért kifejtett erőfeszítéseit. Az orosz elnök a tárgyalások után partnere nélkül tartott sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy szerinte megvalósítható a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése. – Észak-Koreának biztonsági garanciákra van szüksége, ez minden – mondta Putyin.   Beszámolt arról is, hogy Kim, aki még mindig készen áll az észak-koreai nukleáris programról való tárgyalásra, arra kérte őt, álláspontjáról tájékoztassa az Egyesült Államokat.