Kilenc diák és egy tanár meghalt, amikor egy diák tüzet nyitott egy texasi iskolában

2018. május 18. 15:54 - szerző: H.Sz.

Újabb iskolai lövöldözésre ébredt az Egyesült Államok. Ezúttal a texasi Galveston közelében fekvő Santa Fe középiskolában nyitott tüzet az egyik diák helyi idő szerint reggel fél nyolckor. A Santa Fe-i rendőrség nagy erőkkel a helyszínen van, csakúgy mint a megyei seriff hivatala.

A lövöldözésnek a texasi hatóságok legfrisebb közlése szerint már tíz  halálos áldozata van.

Az iskolát lezárták, elfogták a támadót, aki az iskola egyik diákja. Ed Gonzalez megyei seriff Twitteren azt írta, hogy egy másik diákot is előállítottak, és egy rendőr is megsérült.

Az ABC13 élő adásban megszólaltatott két diákot, akik elmondták, hogy miután megszólalt a tűzriasztó kirohantak a teremből és megláttak egy fegyverest az iskola folyosóján. Tanáruk üvölteni kezdett, hogy fussanak. Az egyik fiatal azt mondta, egy sérült lánnyal találkoztak kint, és már futás közben hallottak több lövést.

Úgy tudni, a tűzjelzőt az egyik diák (vagy tanár) húzta meg miután meglátta a fegyverest azért, hogy mindenki meneküljön az épületből. 

A texasi hatóságok szerint egy Dimitrios Pagourtzis nevű diák lövöldözött, a tömeggyilkosság során tízen haltak meg, 9 diák és egy tanár.

Az AJC.com azt írta, hogy Pagourtzis 11. osztályba járt, a lövöldözés mellett a szemtanúk szerint csőbombát is dobott több osztályterembe. A rendőrség egy robbanószerrel töltött gyorsfőző kuktát is talált a helyszínen. Egy szemtanú szerint Pagourtzist többször csúfolták a tanulók és az iskolai edzők is.

Az amerikai elnök sajtótájékoztatóján őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak. „Túl régóta tart ez” – mondta célozva az az iskolai lövöldözésekre Donald Trump, aki ennek ellenére eddig nem tett semmit a fegyvertörvény szigorításáért.

A CNN összegzése alapján ez a huszonkettedik iskolai lövöldözés öt hónap alatt. Még februárban, Valentin napon egy kirúgott diák, Nikolas Cruz rendezett vérengzést egy floridai középiskolában. A 19 éves férfi 17 emberrel végzett, 15-öt pedig megsebesített.

A történtek után a Marjorie Stoneman Douglas középiskola diákjai kampányba kezdtek a fegyvertartás szigorításáért. Egyikük, Emma Gonzalez történelminek számító beszédben ment neki Donald Trumpnak. „Ha az elnök oda akar jönni hozzám és azt mondani az arcomba, hogy ez egy szörnyű tragédia volt és, hogy sosem lett volna szabad megtörténnie...boldogan megkérdezném tőle, hogy mennyi pénzt kapott az NRA-től.”

A végzős gimnazista azt mondta ki, amit mindenki tud, de nyíltan kevesen mernek hangoztatni, vagyis  hogy a jelenlegi amerikai elnök, Donald Trump 2016-os kampányát dollármilliókkal támogatta a mindenfajta fegyvertartási korlátozást ellenző Nemzeti Lőfegyverszövetség (NRA).