Kémkedés miatt kiutasítanak egy orosz diplomatát Ausztriából

2020. augusztus 24., 16:29

Szerző:

Kiutasítanak egy orosz diplomatát Ausztriából - vált ismertté hétfőn az osztrák sajtóból, amelynek értesülését a külügyi szóvivő is megerősítette.

A Kronen Zeitung című helyi napilap arról számolt be, hogy Ausztria első alkalommal nyilvánított nemkívánatos személynek egy orosz diplomatát, akinek szeptember elsejéig el kell hagynia az országot.

Az újság értesülései szerint a diplomatát ipari kémkedéssel gyanúsítják, és úgy tudni, hogy egy fejlett technológiákat előállító osztrák vállalat helyi munkatársa révén gyűjtött információkat. Az érintett osztrák személy saját kezdeményezésből tájékoztatta cége vezetését a vállalattal kapcsolatos kémkedésről, kapcsolattartójaként pedig az orosz diplomatát nevezte meg.

Az orosz diplomata elutasította, hogy vallomást tegyen, és diplomáciai mentességére hivatkozott - írta a Kronen Zeitung.

A TASZSZ orosz hírügynökség hétfőn a bécsi külügyminisztériumhoz fordult a sajtóban megjelentekkel kapcsolatban, ahol azt közölték, hogy a diplomata tevékenysége nem volt összhangban a diplomáciai kapcsolatokról rendelkező bécsi konvencióval. Részletekkel nem szolgáltak.

Klaudia Türtscher osztrák külügyi szóvivő is csupán arra szorítkozott, hogy megerősítse, az orosz diplomatát ki fogják utasítani.

A bécsi orosz nagykövetségen felháborodással fogadták az osztrák hatóságok döntését. A diplomáciai képviseletnél úgy vélekedtek, hogy a döntés kárt okoz a két ország közötti építő jellegű kapcsolatoknak. Hangoztatták egyben meggyőződésüket, hogy az ügyben nem marad el majd Moszkva válaszlépése.