Kell az olcsó munkaerő, csökkentik a kötelező bérminimumot a britek

2020. február 10., 20:30

Szerző:

Már a héten előterjeszti a tervezett új bevándorlási és munkavállalási szabályok egy részét Boris Johnson miniszterelnök és Priti Patel belügyminiszter. A BBC értesülései alapján a hvg.hu kifejti, az első fontos döntés az lesz, hogy csökkentik a kötelező bérminimumot. 

Jelenleg évi 30 ezer fontos állás igazolást kell felmutatnia egy bevándorlónak, ha nem az Európai Unióból érkezik Nagy-Britanniába. Ezt akarja csökkenteni Boris Johnson miniszterelnök évi 25 600 fontra.

Ez a tervezett csökkentés nyilvánvalóan javítja a bevándorlók esélyeit holott Boris Johnson több ízben is úgy nyilatkozott, hogy "szeretné, ha a bevándorlók nem éreznék otthon magukat Nagy-Britanniában!"

Hála az uniós tagságnak, a több mint 800 ezres lengyel közösség lett az Egyesült Királyság legnépesebb külföldi kolóniája, megelőzve az indiai és pakisztáni bevándorlókat. Sok más közép-kelet-európai egykori szocialista országból is százezer számra érkeztek munkavállalók Nagy Britanniába.

Brexit
Fotó: Kirsty Wigglesworth

December 31-e után ők ugyanolyan helyzetbe kerülhetnek, mint minden más külföldi állampolgár, aki munkát vállal Nagy-Britanniában, ahol Boris Johnson kormánya az ausztrál bevándorlás politika átvételére tett ígéretet a választóknak. Ez lényegében azt jelenti, hogy a fogadó ország pontrendszerének kell megfelelnie minden bevándorlónak, aki munkát akar találni Nagy-Britanniában.

Ebben a rendszerben a jó angol tudásért plusz pontok járnak. Ezen a téren az egykori gyarmatok polgárai előnyben lehetnek a közép-kelet-európaiakkal szemben, hiszen közülük sokan angol iskolába járhattak a saját hazájukban. Ráadásul az Indiából, Pakisztánból, Bangladesből vagy Afrikából érkező bevándorlók könnyebben fogadják el a nehéz és gyengén fizetett munkaköröket: például az egészségügyben vagy a szociális hálózatban.

Ezért akarja csökkenteni a kötelező bérminimumot Boris Johnson a bevándorlók számára: olcsóbban biztosíthat szakképzett munkaerőt olyan ágazatokban, amelyekben maguk a britek nem nagyon tolonganak, mert kevés a pénz és sok a munka.

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.