Kék tojásfestékkel színezett metilalkoholt főzött a jászvásári alkoholistáknak két arab, tíz ember belehalt az újításba

2020. május 5., 20:22

Szerző:

Harminc napos előzetes letartóztatásba helyeztek egy iraki és egy jordániai állampolgárt hétfőn késő este: romániai ténykedésükkel tíz ember halálát okozták Iaşi megyében – írja a kolozsvári Főtér.

Mint kiderült, egy Bukarest melletti, Ilfov megyei üzemben törvénytelenül állítottak elő orvosi alkoholként értékesített terméket – csakhogy az egészségre kevésbé káros etilalkohol helyett a

halálos metilalkoholból.

A terméket aztán egy Iaşi megyei üzletembernek adták el, aki a megye területén több falusi boltot is üzemeltet.

Ezután kezdődtek a halálesetek, még április közepén. Mint kiderült, a két arab – akik már jó tíz éve működtetnek cégeket Bukarestben – 70 százalék metilalkohol és 30 százalék víz felhasználásával pancsolta a hamis orvosi alkoholt. Hogy a megtévesztés teljes legyen,

kék tojásfestéket használtak a folyadék színezésére, szakértők szerint a hamisított szesz koncentrációja a halálos dózis 300-szorosa volt.

Az egyik mérgezésben elhunyt férfi özvegye az újságíróknak bevallotta: évtizedes gyakorlat, hogy az emberek orvosi alkoholt isznak, de az eddigi kedvenc a járvány miatt eltűnt a polcokról, férje ezért fanyalodott az új, gyilkos márkára.

A nő szerint azért isszák az orvosi alkoholt, mert „a vodka csak víz, a rum meg színezőanyag”, márpedig tömény szesz nélkül nem lehet dolgozni. Igaz, ő mindig hígítja, üdítővel vagy vízzel.