Már Kazahsztánban is megkezdődik az orosz vakcina előállítása

Jövő évben elindul a széles körű oltási kampány.

2020. december 4., 13:30

Szerző:

Kazahsztánban is megkezdődik még ebben a hónapban a koronavírus elleni Szputnyik V típusú orosz vakcina előállítása, és a jövő évben elindul a széles körű oltási kampány - jelentette be pénteken Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök hivatala.

Aszkar Mamin miniszterelnök arról tájékoztatta az államfőt, hogy a vakcina gyártása december 22-én kezdődik meg, és az oltási kampány során először orvosokat, tanárokat és rendőröket oltanak be.

Közben Kazahsztánban hamarosan megkezdődik a hazai fejlesztésű vakcina tesztelésének harmadik, klinikai szakasza. Mamin szerint még ebben a hónapban kétmillió adagot gyártanak le belőle.

A 19 milliós volt szovjet tagköztársaságban kétszer is karantént vezettek be a járvány kezdete óta. A fertőzöttek száma 134 706, és a koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe 1990 ember halt bele.

(MTI)

Kép: MTI/Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.