Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Lemondott a kazah diktátor, de most sem lehet minisztert kinevezni nélküle

2019. október 21. 18:37 - szerző: 168 Óra/MTI

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnöknek a legtöbb miniszteri kinevezésnél a jövőben elődje, Nurszultan Nazarbajev hozzájárulását kell kikérnie - derül ki Kaszim-Zsomart Tokajev hétfőn hozott rendeletéből.

Hírügynökségek megjegyzik, hogy a lépés egyértelmű jele annak, hogy a márciusban lemondott és az államfői tisztségre bizalmasát, Tokajevet kijelölő Nazarbajev továbbra is kezében tartja a hatalmat a kőolajban gazdag volt szovjet tagköztársaságban, amelyet csaknem harminc éven át irányított.

Nurszultan Nazarbajev
Fotó: MTI/EPA/Igor Kovalenko

Nazarbajevnek lemondása ellenére továbbra is meghatározó szerepe van a kazah nemzetbiztonsági tanács, illetve a kormányzó Nur Otan párt elnökeként. A "nép vezetőjeként" (Jelbasi) pedig mértékadó véleménye elsőbbséget élvez a stratégiai döntések meghozatalakor. A most hozott rendelet is ezt látszik alátámasztani: a "másodhegedűsként" számon tartott Tokajevnek ugyanis a kazah nemzetbiztonsági tanács elnökétől kell előzetes hozzájárulást kérnie három kivétellel minden tárcavezetői kinevezéshez. A három kivétel a védelmi, a belügy- és a külügyminiszteri pozíció, bár ezek várományosairól is előzetesen egyeztetnie kell a testületnek. Egyébként ugyanez a szabály a tartományi kormányzók és más magas rangú kormány-tisztségviselők kinevezésénél is.

Ami a magyar-kazah kapcsolatokat illeti, Orbán Viktor számára nem akadály, hogy a aközép-ázsiai ország gyakorlatilag diktatúraként működik, 2015-ös látogatásakor azt mondta, „az Európai Unióban mi idegenek vagyunk, amikor viszont Kazahsztánba jövünk, itt rokonokat találunk”.