Orbán Viktor hírhedt keresztényüldöző országok elnökeinek gazsulált a Türk Tanács ülésén Azerbajdzsánban

2019. október 18. 08:44 - szerző: 168 Óra

Orbán Viktor miniszterelnök a múlt vasárnapi önkormányzati választási fiaskó után, kedden sietve Azerbajdzsánba repült, ahol részt vett a Türk Tanács ülésén. A testület hivatalos tagjai közé jelenleg Magyarország mellett Üzbegisztán, Törökország, Kazahsztán, Azerbajdzsán és Kirgizisztán tartozik.

Közülük Üzbegisztán, Törökország, Kazahsztán Azerbajdzsán szerepel az Open Doors nevű, amerikai újkeresztény hátterű szervezet keresztényüldözés-figyelő listájának élmezőnyében - írta a Népszava.

Mindez amiatt különösen érdekes, hogy az Orbán-kormány rendelkezik keresztényüldözés elleni államtitkársággal, továbbá a kabinet deklaráltan kereszténydemokrata elvek mentén kormányoz, Orbán pedig nemrég meghirdette a keresztény szabadság politikáját.

Kirgizisztánban (amely ugyan nincs az üldözők élmezőnyében) az Open Doors jelentése szerint rendszeresen előfordulnak a keresztények elleni fizikai támadások, templomgyújtogatások – ezek alatt a térségben azt kell érteni, hogy nem az üres épületet, hanem a templomot és a hívőket együtt gyújtják fel; legutóbb egy 40 fős baptista gyülekezet esett ilyen merénylet áldozatául.

Az állam adminisztratív úton is korlátozza a keresztények vallásgyakorlását. Tilos a nyílt evangelizáció (vagyis a hittérítés és az igehirdetés). A keresztény hitűek kimutathatóan nehezen találnak munkát. Egy egyházi gyülekezet állami nyilvántartásba vételéhez 200 hívő szükséges, de a hatósági zaklatások és az egzisztenciális hátrányok miatt kevesen vállalják a regisztrációt, anélkül viszont maga a gyülekezet van kitéve a rendőrségi razziáknak és bírságoknak. A Türk Tanács összes többi tagországában a keresztények a kirgiz hívőknél is súlyosabb elnyomásnak vannak kitéve.

Orbán Viktor Bakuban Orbán Viktor Bakuban a Türk Tanács tagjaival
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Üzbegisztánban a protestáns egyházakat államellenes szektaként kezelik. Az állam az otthonok bepoloskázásával és bekamerázásával, a telefonok lehallgatásával, beépített ügynökök révén tartja megfigyelés alatt a keresztényeket.

Ha valaki „lebukik”, a hatóságok fizikai erőszakkal illetve bezárással igyekeznek rávenni, hogy visszatérjen a muszlim valláshoz.

A fideszes gazdasági elit kedvenc keleti országában, Kazahsztánban változatos és durva eszközökkel zajlik a keresztényüldözés. Ennek ellenére a nemrég lemondott, de csaknem három évtizedig diktátorként kormányzó elnököt, Nurszultan Nazarbajevet Orbán azzal a hamis állítással igyekezett levenni a lábáról a bakui konferencián, hogy a „kipcsákoknak” (kunoknak) Magyarországon önkormányzatuk van, illetve, hogy a „törzseik” Nazarbajevet az „elnöküknek” tekintik.

A keresztényeket az Open Doors szerint állandó, némiképp a kínai ujgurokéhoz hasonló megfigyelés alatt tartják. A vallásszabadságot 2011-ben jogilag is megszüntették. Az orosz ortodox vallásúakat kevésbé háborgatják – mert azt Moszkva nem tűrné –, a muszlim gyökerű áttért keresztényeket viszont fizikailag bántalmazzák, bűnözőként kezelik, gyakorta rabosítják, és súlyos pénzbüntetéssel sújtják pusztán a vallásuk gyakorlása miatt.

Azerbajdzsánban szintén jellemző az állandó megfigyelés. A helyi hatóságok istentiszteleteket támadnak meg, fogva tartják a hívőket, elkobozzák a hitéleti kiadványokat. A megtért keresztények folyamatosan fizikai veszélynek vannak kitéve részben az állam, részben a muszlim csoportok részéről. Tavaly jogi eljárásban ítéltek el egy azeriül nem tudó baptista lelkészt „illegális vallási tevékenység” miatt: az eljárás azeri nyelven folyt, és a lelkésszel aláíratott dokumentumok is a helyi nyelven íródtak, fordítást és tolmácsolást pedig nem kapott a vádlott.

Törökországról – amely mellett a kurdok elleni támadás kapcsán az Orbán-kormány az egész EU-val szemben szükségesnek érezte kiállni – azt írja az Open Doors, hogy Erdogan hatalmának kiterjesztésével párhuzamosan egyre fokozódik a keresztényüldözés.

Az állam szerint az igazi törököknek szunnita muszlimoknak kell lenniük, mindenki más csak másodrangú állampolgár lehet. Keresztényeket nem vesznek fel állami állásokba, és a magánszektor sem szívesen alkalmazza őket az állami elvárások miatt.

Tavaly egy keresztény hittérítőt két év börtönre ítéltek terrorizmus, kémkedés és „keresztényesítés” vádjával. Nemrég hasonlóan járt egy kanadai hittérítő is, akit végül kiutasítottak az országból. A lelkész- és papképzés tilos, új keresztény gyülekezet bejegyzése gyakorlatilag lehetetlen. A keresztények a nyomás miatt gyakran kettős életet élnek, azaz kifelé igyekeznek muszlimnak látszani. Ha lelepleződnek, az törvényes válóokot, és az örökösödésből történő kizárást jelent.