Életfogytiglant kapott a testvérgyilkos, aki nem tudta elviselni, hogy a nővére sztár lett az interneten

2019. szeptember 27. 21:31 - szerző: MTI

Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte pénteken egy pakisztáni bíróság azt a férfit, aki 2016-ban megölte a közösségi médiában népszerű testvérét, Kandil Balocsot, mert - mint fogalmazott - szégyent hozott családjára a Facebookra kitett szemérmetlen képeivel.

A Fauzia Azim néven született Kandil Balocs eggyilkolása világméretű felháborodást váltott ki, és arra kényszerítette a helyi hatóságokat, hogy súlyosbítsák az ilyen bűncselekményekért kiszabandó büntetéseket. Az énekesnőt, színésznőt és modellt a kelet-pakisztáni Multán városában, családja otthonában találták holtan. Öccse, Vaszím Azim a letartóztatását követően bevallotta, begyógyszerezte, majd megfojtotta testvérét. A multáni rendőrfőnök akkor azt mondta, a fivért úgynevezett becsületgyilkosság miatt állítják majd bíróság elé, és halálos ítéletet fognak kérni rá.

Fotó: Youtube

A bíró pénteken életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte Vaszím Azimot, ugyanakkor felmentett további négy gyanúsítottat, köztük egy helyi vallási elöljárót, aki állítólag a férfit felbujtotta testvére meggyilkolására. Facebook-bejegyzéseiben a 26 éves Fauzia Azim arról írt, hogy szeretné megváltoztatni a pakisztáni emberek hagyományos beidegződéseit. A provokatívnak tartott képei és videói miatt a pakisztáni Kim Kardashiannek nevezett lány számtalan halálos fenyegetést és szidalmat kapott, de sok fiatal lánynak inspirációt jelentett a szigorú társadalmi szabályokkal szembeni harcban.

A fitnesstermekben és uszodákban szelfiző nő azokkal a képeivel keltette a legnagyobb felzúdulást, amelyeket Mufti Kavi vallási vezetővel együtt készített. A modell azt állította, hogy a muszlim böjti hónap (ramadán) alatt együtt italozott és dohányzott Abdul Kavi muftival. A ramadán alatt mindkét tevékenység szigorúan tilos a hívők számára. Balocs egy olyan képet is készített, amelyen a vallási elöljáró ölében ül. A történtek után Abdul Kavit, aki egy befolyásos muszlim tanács tagja volt, felfüggesztették. Kandil Balocsot a végén saját családja is megfenyegette, és a tisztességtelen viselkedés befejezését követelte tőle. A modell később rendőrségi védelmet kért, de kérelmére nem kapott választ.

A Pakisztáni Emberi Jogi Bizottság (HRCP) szerint évente nők százait gyilkolják meg a hozzátartozóik annak gyanújával, hogy viszonyaik vannak, vagy amiatt, hogy ők próbálnak társat választani saját maguknak. A rendőrségi nyilvántartás szerint közel 800 ember vált célponttá ilyen bűncselekményekben 2018-ban szerte Pakisztánban, férfiak és nők egyaránt.

A becsületgyilkossággal kapcsolatos vita  Kandil Balocs meggyilkolását követően, Navaz Saríf korábbi pakisztáni miniszterelnök kormánya pedig 2016-ban jogszabályt fogadott el a bűncselekményért kiszabandó büntetés súlyosbításáról.