Teljesen betemetett a hó egy kanadai várost, egy ember eltűnt

2020. január 19. 11:50 - szerző: MTI

A heves hófúvások következtében rekordvastagságú hóréteg borította be a kanadai Újfundland és Labrador tartomány székhelyét, St. John's városát, a mentéshez a hadsereget hívták segítségül. Péntek reggel óta 76,2 centiméter hó hullott St. John's repülőterére, több gépjármű és ház került hótorlaszok alá az óránként több mint 100 kilométer sebességű széllökések miatt.

Hófúvás Kanadában
Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Andrew Vaughan

A tartomány miniszterelnöke, Dwight Ball szombaton közölte, hogy kérte a szövetségi kormány segítségét, beleértve a hadsereg mozgósítását a hatalmas hótömegek elszállításához és az utak megtisztításához. Ottawa hozzájárult a segítségnyújtáshoz, Seamus O'Regan, a természeti erőforrások minisztere, Újfundland és Labrador parlamenti képviselője sajtótájékoztatóján elmondta, hogy elődleges a kórházakhoz vezető utak megtisztítása.

A kanadai meteorológia szolgálatok szombaton feloldották a hófúvásriadót, de Danny Breen, a város polgármestere közölte, hogy legalább vasárnapig érvényben marad a pénteken kihirdetett szükséghelyzet. „Minden üzletnek zárva kell tartania, járművek - a mentők, a rendőrség és a tűzoltóság kivételével - nem közlekedhetnek az utcákon” - olvasható a városháza Twitter-üzenetében.

Dwight Ball szerint a hóvihar alighanem bekerül a történelemkönyvekbe is. A CBS televíziónak nyilatkozva hozzátette, hogy senki sem emlékszik ekkora hóviharra.

A CBS szerint egy embert eltűnt a viharban „Úton a segítség, együtt megoldjuk” - írta a Twitteren Justin Trudeau kormányfő.