Kanada pesszimista a koronavírus-járvány miatt

2020. szeptember 24., 05:49

Szerző:

Justin Trudeau szerint a tavaszinál rosszabb lesz az őszi járványhullám. Már 9000 felett az áldozatok száma, az állam gáláns bértámogatási rendszert működtet. 

Kanadát elérte a koronavírus-járvány második hulláma, és az ősz sokkal rosszabb lesz a tavasznál - figyelmeztetett helyi idő szerint szerdán Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, megígérve egyúttal, hogy kormánya mindent megtesz, ami szükséges, hogy átsegítse a kanadaiakat ezen a nehéz időszakon, írja az MTI.

Emlékeztetett, hogy amikor tavasszal elrendelték a korlátozásokat, 47 fertőzött volt az országban, most pedig csak kedden több mint ezer új fertőzöttet azonosítottak. Az ország legtöbb tartománya a nyáron enyhített a korlátozásokon.

 "A mai, sőt, a holnapi számokat sem tudjuk megváltoztatni, mert azt már eldöntötte az, amit két héttel ezelőtt tettünk vagy nem tettünk. De azon tudunk változtatni, hogy mi lesz októberben és a télen. A hálaadásnapi összejövetelek valószínűleg elmaradnak, de a karácsonynak még van esélye" - mondta tévében élőben sugárzott beszédében a liberális kormányfő, felszólítva egyúttal honfitársait, hogy viseljenek maszkot. "Együtt képesek vagyunk rá, hogy ellenőrzés alá vonjuk a második hullámot" - szögezte le Justin Trudeau.

A kormányfő az ország legsúlyosabb egészségügyi válságának nevezte a koronavírus-járványt, amely már több mint 9000 emberéletet követelt Kanadában, a gazdasági következmények pedig már most súlyosabbak, mint amelyeket a 2008-as pénzügyi válság okozott.

A kormány a károk féken tartása érdekében jövő nyárig meghosszabbítja a vállalkozásoknak nyújtott bértámogatást, amelynek keretében azok a vállalatok, amelyek forgalmuk legalább 30 százalékát elveszítették, alkalmazottaik bérének 75 százalékát megkapják állami támogatásként.

"Ez nem a megszorítások ideje" - hangoztatta Trudeau, aki szerint az alacsony kamatok lehetővé teszik a pluszköltéseket, és hosszabb távon sokkal többe kerülne, ha a költségvetés nem fordítana ennyi pénzt a gazdasági károk enyhítésére.