Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

A CNN szerint Julian Assange összejátszott az oroszokkal, személyesen irányította a beavatkozást az amerikai elnökválasztásba

2019. július 16. 06:21 - szerző: MTI

Julian Assange, a WikiLeaks hírportál alapítója 2016-ban Ecuador londoni nagykövetségéről irányította a beavatkozást az amerikai elnökválasztásokba - közölte exkluzív információk alapján hétfőn a CNN.

A hírtelevízió egy spanyol biztonsági cég által összeállított aktára hivatkozva közölte, hogy Assange személyesen vett át a 2016-os elnökválasztásra vonatkozó, feltételezhetően lopott háttéranyagokat és információkat a londoni nagykövetség épületében. Az ecuadori kormány számára összeállított, lehallgatásokat és megfigyeléseket rögzítő dokumentumok szerint Julian Assange egyfajta irányító központtá alakította az ecuadori nagykövetséget, és onnan irányította az egyes, a demokratákra és elnökjelöltjükre, Hillary Clintonra nézve potenciálisan terhelő információk kiszivárogtatását. A követség épületében az ausztrál férfi állítólag oroszokkal és „világklasszis” hackerekkel is találkozott, akikkel esetenként órákon keresztül tárgyalt. 2016 júniusában például legalább hét találkozója volt oroszokkal, köztük olyan személyekkel is, akik kapcsolatban álltak a Kremllel.

Az Assange-ügy
Fotó: MTI/EPA/Andy Rain

A dokumentumok szerint abban a hónapban Julian Assange ötször találkozott az orosz kormány ellenőrzése alatt álló RT-televízió munkatársaival, és kétszer folytatott megbeszélést egy Jana Maximova nevű orosz nővel, akinek kilétéről azonban semmit sem tudni.

Nyikolaj Bogasikin, a Kreml-közeli Russia Today hírtelevízió londoni irodájának munkatársa a CNN megkeresésére e-mailben közölte a hírtelevízióval, hogy többször is készítettek műsort Julian Assange-ról, és ezért járt az ecuadori nagykövetségen. A jelentés szerint a WikiLeaks-alapító hozzájutott nagy teljesítményű számítógépekhez és más eszközökhöz is, amelyek megkönnyítették az információk továbbítását. A számítógépeket és tartozékaikat ráadásul közvetlenül azt megelőzően kapta, hogy a WikiLeakshez eljuttattak oroszok által megszerzett információkat.

Egy meg nem nevezett ecuadori hírszerző a CNN szerint megerősítette, hogy a hírtelevízióhoz eljutott dokumentumok hitelesek. A CNN idézte a jelentés azon megállapítását, miszerint "kétségtelenül van bizonyíték arra", hogy Julian Assange-nak vannak kapcsolatai orosz hírszerző szervezetekkel. 

A jelentést összeállító spanyol cég nem reagált a CNN megkeresésére. 

Julian Assange mindig cáfolta, hogy kapcsolatban állna a Kremllel, vagy hogy a kiszivárogtatott információk "az orosz kormánytól vagy az állampárttól" származnának. 2016 decemberében a Fox televíziónak Londonból adott interjújában azt mondta: Donald Trumpról is nyilvánosságra hozott volna lejárató információkat, ha kapott volna ilyeneket.