Judith Sargentininek elege lett, bocsánatkérést követel az Orbán-kormánytól

2019. február 6., 11:52

Szerző:

Videófelvétel is cáfolja az Orbán-kormányhoz közeli sajtó állítását, amely szerint Judith Sargentini kihajította az egyik egyetemi előadásáról az Echo TV stábját, és nem volt hajlandó válaszolni Kocsis András hágai magyar nagykövet kérdéseire sem – írja a 24.hu.

A holland zöldpárti EP-képviselő január 28-án az Amszterdami Egyetemen tartott egy előadást a magyar demokrácia helyzetéről. Ezen jelent meg Kocsis, aki számon kérte Sargentinit, amiért az előadása állítólag tele volt hazugságokkal, ráadásul– állította az Orbán-kormány álláspontjának megfelelően a nagykövet – az Európai Parlament szeptember 12-én a saját szabályait megszegve fogadta el a szükséges kétharmados többséggel a holland zöldpárti EP-képviselő nevét viselő jelentést. Ez a jelentés nyitotta meg az utat ahhoz, hogy Magyarország ellen elindítsák a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárást, az Orbán-kormány azonban vitatja, hogy ehhez megvolt a többség – 69,5 százalék lett a vége –, a tartózkodó szavazatokat ugyanis nem vették figyelembe a voksok megszámlálásakor. Ha figyelembe vették volna, 64,65 százalékkal elbukott volna a Sargentini-jelentés.

Fotó: Universiteit van Amsterdam

Sargentini Kocsisnak először is azzal válaszolt, hogy megmutatta az Orbán-kormány ellene indított plakátkampányának az egyik darabját, amelyen „Ne engedjünk a zsarolásnak” szlogen kíséretében Guy Verhofstadt és Soros György mellett szerepel. Nemrég úgy döntött – fűzte hozzá –, hogy többé nem áll szóba közvetlenül az Orbán-kormánnyal, amit a plakát- és televíziós kampányon túl azzal indokolt, hogy Kovács Zoltán kormányszóvivő folyamatosan őt mocskolta, Szijjártó Péter külügyminiszter pedig tíz percen belül tízszer bélyegezte hazudozónak egy EP-meghallgatáson. Ő emiatt szólt, hogy bocsánatkérést követel, ezt azonban soha nem kapta meg. – Közszereplő vagyok és demokrata. Ön itt lehet, én viszont megtehetem, hogy ne bocsátkozzak párbeszédbe. Köszönöm – fejezte be a beszédét, amit taps fogadott az egyetemi előadóteremben.

Ami az Echo TV-t illeti, a stáb eltávolításához holland zöldpárti EP-képviselőnek semmi köze nem volt. Cseres Katalin, az Amszterdami Egyetem európai jogi tanszékének docense, a január 28-i előadás egyik szervezője korábban szintén a 24.hu-nak mondta el, hogy bár a stáb regisztrált az eseményre, az egyetem kommunikációs és sajtóirodájától nem kért forgatási engedélyt, amely nélkül más újságírók sem készíthetnek felvételeket az oktatási intézményben. Sargentini – mesélte Cseres – vállat vont, azt állítva, neki teljesen mindegy, felőle az Echo TV-sek akár maradhattak volna is.

Az előadásról készült videót ide kattintva nézhetik meg, Kocsis felszólalása 1:14:10-nél kezdődik.

A magyar diplomáciától egyébként nem idegen a mikromenedzseri hajlam és a kisstílű zavarkeltés, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ugyanis deklaráltan elvárja, hogy a Magyarországgal szemben  kritikus külföldi konferenciákra  elmenjenek az adott országban szolgálatot teljesítő magyar diplomaták, és fel is szólaljanak az Orbán-kormány védelmében. Ez tavaly is októberben is kiderült, amikor Széles Tamás egyik beosztottja, Danku Attila megzavarta Magyar Bálint előadását a University of California, Berkeley campusán. A magyar kisstílűség pedig nem ismer határokat, júniusban Joakim Medin svéd szabadúszó újságíró Magyarországról szóló könyvének stockholmi bemutatóján a nagykövetségi első beosztott, Győri Péter helyettes konzul balhézott egy sort.