Jövőre lengyel csőd?

Ha a GDP növekszik, Lengyelországban jobban fognak élni? Ez a gondolkodás csapda – figyelmeztetnek a Leon Kozminski Akadémia (ALK) tudósai. Ha előrejelzésük beválik, jövőre válság fenyegeti az országot.

2016. július 8., 10:39

A lengyel GDP évek óta nő, még a 2008-2009-es globális gazdasági válság idején is, az egyetlen uniós országként növekvést jegyezhettek. Az ALK tudósai arra figyelmeztetnek, hogy a GDP leegyszerűsíti a gazdaság képét és nem veszi figyelembe a társadalom közérzetét.


A kormányzóknak és a politikusoknak több mutatót kellene megfigyelniük, amely mindezt hűen tükrözi, ami nagyon nehéz és ezért ezt nem is teszik meg – mondja az ALK egyik közgazdásza


A tudósok meg vannak győződve arról, hogy megtalálták az arany középutat. Megalkották a társadalmi-gazdasági fejlődés kiegyenlítettségének indexét. Ez 45, évente kiadott, és mindenki által hozzáférhető gazdasági és társadalmi mutató szintézise.

Köztük van a GDP is, de többek között olyanok is, mint az adott helyzetet és a jövőt is értékelő társadalmi vélemény, a külföldi beruházások nagysága, a WIG20 index értéke, az export és import mértéke, a reálfizetések, a munkanélküliség, a születések száma, az internethez való hozzáférés, az öngyilkosságok száma, stb.

Ez az index Lengyelország társadalmi-gazdasági fejlődését írja le, és ennek alkalmazása a következő két-három évre való előrejelzést pontosítja. 1999 óta készítik, és a tudósok azóta ritkán tévedtek.


Ezt a mutató kiadják a GDP-re is, és ha az egyértelműen növekvést mutat, intő jel, hogy felborulhat a társadalmi-gazdasági egyensúly. Ilyen forgatókönyvet prognosztizálnak a tudósok 3016-2017-re.

A legújabb előrejelzés szerint a tudósok szerint a görögök esete játszódhat le Lengyelországban. Az 500+ program, az olcsó lakások és más ígéretek a társadalmi elégedettséget fokozhatják – de a gazdaság rovására – mondja Adam Noga professzor az ALK-ból.

A GDP és az ALK indexe ellenkező irányba mehetnek. Az emberek elégedettek lehetnek életükkel, de – mint Görögországban – de egy eladósodott ország és egy sánta gazdaság árán.
.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.