Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Joe Biden: Donald Trumpot el kell mozdítani

2019. október 9. 21:51 - szerző: MTI

Joe Biden, az Obama-kormányzat volt alelnöke és a demokraták egyik elnökjelölt-aspiránsa szerdán először hangoztatta, hogy Donald Trump elnököt alkotmányos úton el kell mozdítani.

Az észak-keleti New Hampshire államban, Rochesterben tartott egyik kampányrendezvényen Biden úgy vélekedett, hogy Trump megsértette elnöki esküjét, elárulta a nemzetet, és szélhámosságot követett el. Mint fogalmazott, az amerikai alkotmány és a demokrácia védelmében az elnököt "alkotmányos úton el kell mozdítani. A politikus azt hangoztatta, hogy Trumpot nemcsak azért kell elmozdítani, amit tett, hanem - mint mondta - a veszély miatt, amit az elnök a nemzetre nézve jelent.

Amerikai előválasztás
Fotó: MTI/EPA/David Maxwell

Biden korábban már támogatásáról biztosította az elnök alkotmányos felmentését célzó eljárást (impeachment) megelőző vizsgálatokat, de magát a felmentést még nem szorgalmazta. Beszéde után szinte pillanatokkal Trump válaszolt a Twitteren, szánalmasnak nevezve Bident. „Milyen szánalmas is nézni az álmatag Joe-t, aki a fiával, Hunterrel együtt az amerikai adófizetők kárára legalább két országot szabadított meg dollármillióktól, ahogy az én elmozdításomra szólít fel. Én semmi rosszat nem tettem” – írta mikroblogjában Trump.

Biden nem hagyta szó nélkül Trump reagálását. Megköszönve, hogy figyeli őt, felszólította, hogy hagyjon fel a képviselőházi vizsgálatok akadályozásával. „És ha már az adófizetőkről beszélünk, én 21 évre visszamenőleg bemutattam az adóbevallásomat. És ön?” – tette fel a kérdést.

A demokrata többségű képviselőház három bizottsága folytat jelenleg vizsgálatokat íz amerikai elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök júliusi telefonbeszélgetése miatt, amelyről egy névtelen kiszivárogtató - sajtóinformációk szerint a hírszerzés egyik munkatársa - tett bejelentést.

Trump a telefonbeszélgetésben felvetette az ukrán politikusnak, hogy érdemes volna megvizsgálni Biden és fia korábbi jövedelmező ukrajnai üzleteit. A demokraták ezt úgy értelmezték, hogy Trump idegen hatalmat "kért fel" beavatkozásra amerikai ügyekbe, és megindították az impeachment eljárásához szükséges előzetes vizsgálatokat.

Trump a képviselőházi bizottságok vizsgálatai óta folyamatosan és élesen bírálja Bident és fiát.