Putyin szakácsa – Egy orosz útja a börtöntől a hotdog-büfén át az egész világ manipulálásáig

A Szíriából érkező jelentések szerint a legközelebbi jövőben várható – ha ugyan már meg nem kezdődött – a kormánycsapatok iszlamista felkelők elleni átfogó támadása Idlib tartományban. Az Európai Unió által el nem ismert Bassár el-Aszad elnök hadosztályait Oroszország nyíltan támogatja, nemcsak politikailag, de légierővel, tanácsadókkal, kiképzőkkel is. Ehhez jelentős segítséget nyújt Jevgenyij Prigozsin, „Putyin szakácsa”.

2019. szeptember 22., 15:00

Szerző:

Moszkvában nem verik ugyan nagy dobra, mindamellett az oroszok a szárazföldi hadműveletekben is jelen vannak Szíriában. Bár a Kreml tagadja, nyílt titok, hogy kisebb számban a különleges erők, a szpecnaz katonái harcolnak a kormánycsapatok oldalán, náluk jelentősebb számban pedig zsoldosok, a Wagner csoport nevű „katonai magánvállalat” emberei. A kegyetlenségéről híres, mintegy hatezer fős privát alakulatról akkor hallott először a világ, amikor 2014–15-ben Donyeck és Luhanszk megyében fegyveresen segítették a helyi szakadárokat az Ukrajnából való kiválásban. Az egyre zsugorodó független orosz média a Wagner csoport anyagi hátterének biztosítói között az elsők között nevezi meg Jevgenyij Viktorovics Prigozsint. Ez az úr viszonylag gyakran szerepel a nyugati médiában is, s az Associated Press egyik korábbi tudósítása nyomán előszeretettel emlegetik úgy, mint Putyin szakácsát.

A most 58 éves Prigozsin valóban a vendéglátóiparban kezdte páratlan üzleti karrierjét. 1990-ben Szentpéterváron először hot dogot árusító büfét nyitott, majd kisvártatva büfék egész hálózatát építette ki. Öt évvel később már tíz szupermarket tulajdonosának is mondhatta magát. Ugyanabban az évben nyitotta meg a Borklub nevű úri kocsmát, és még az első szentpétervári elit éttermet, a Vén Vámházat is. 1998 óta működik New Island nevű úszó étterme, amelyben a politikai és az üzleti élet nagyjai adnak egymásnak találkozót. 2001-ben Vlagyimir Putyin elnök itt látta vendégül Jacques Chirac francia, egy évre rá pedig George W. Bush amerikai államfőt. Putyinnak annyira megtetszett az étterem, hogy 2003. október 7-én ott ünnepelte meg ötvenegyedik születésnapját. Innen a Putyin szakácsa ragadványnév. Az elnök tavaly a Megyn Kelly amerikai és Armin Wolf osztrák újságíróknak adott interjújában megerősítette, hogy ismeri Prigozsint, tagadta viszont, hogy a vállalkozó állami feladatokat látna el, és – nem tudni, ezzel dicsérni vagy elmarasztalni akarta-e, de – Soros Györgyhöz hasonlította.

Vlagyimir Putyin balján Jevgenyij Viktorovics Prigozsin
Fotó: Profimedia

Az éttermek nyitása mellett Jevgenyij Prigozsin a cateringbe is belevágott, iskolák, intézmények étkezdéinek szállít készételt. Közbeszerezési pályázaton győztes Concorde Étkeztetési Kombinátja látja el reggelivel, ebéddel a moszkvai óvodákat és bölcsődéket. Tavaly azonban óriási botrány tört ki, amikor decemberben tömegesen betegedtek meg a gyerekek vérhasban. A NÉBIH-hez hasonló funkciójú orosz felügyeleti szerv, a Roszpotrebnadzor vizsgálata azt állapította meg, hogy az ételek elkészítésénél a Concorde romlott tejtermékeket használt fel. A botránnyal Alekszej Navalnij ismert ellenzéki politikus YouTube-csatornáján több tényfeltáró riportban is foglalkozott Ljubov Szobol ügyvédnő. Prigozsin ezután azt állította, személyesen találkozott Navalnijjal és Szobollal, akik meg akarták zsarolni.

A vendéglátással és étkeztetéssel párhuzamosan Prigozsin az építőiparban is vállalkozni kezdett, méghozzá mindjárt nagyban. Szentpétervár Lahta nevű negyedében a Concorde építette az Északi Versailles nevű, 45 kétemeletes házból álló lakóparkot, nem sokkal később pedig 56 ezer négyzetméteres, rehabilitációs központnak nevezett komplexumot, majd újabb lakóparkot wellness- és fitneszközponttal, étteremmel. A cég emellett megnyert egy olyan, többmilliárdos közbeszerzési pályázatot, amelyet laktanyák és katonai tanintézmények felújítására írtak ki.

Mindezek után nem meglepő, hogy a Gyelovoj Petyerburg, Üzleti Pétervár című kiadvány Prigozsin vagyonát már 2016-ban 7,14 milliárd rubelre becsülte, és a 106. helyre tette az orosz milliárdosok sorában. Az utóbbi időben azonban a vállalkozó üzleti tevékenysége olyan területekre is kiterjed, amelyeknek anyagi vonatkozásait, mind a bevételeket, mind a kiadásokat, az illetékes állami szervek esetleg nem tudják, de talán nem is akarják a törvény teljes szigorával követni és ellenőrizni.

Az RBK című gazdasági lap értesülése szerint ő áll az egyik legnagyobb orosz médiaholding mögött. Az öt éve működő Fegyeralnoje agensztvo novosztyej, a Szövetségi Hírügynökség jelenleg tizenhat hírportált üzemeltet, amelyeket már tavalyelőtt havonta 36 millió ember látogatott. Ez meghaladja a Novosztyi sajtóügynökség és az immár bulvárlapként megjelenő Komszomolszkaja Pravda előfizetőinek, olvasóinak számát. Idézettségét tekintve az ügynökség a hetedik helyet foglalja el az orosz médiában. Munkatársainak száma megközelíti a kétszázötvenet.

Bizonyára a médiaholdingnál is nagyobb politikai hasznot hajt a kormányzat számára Prigozsin másik vállalkozása, az Agensztvo internet-isszledovanyij, vagyis Internetkutató Ügynökség, amely 2003 óta működik Szentpéterváron. Munkatársainak az a feladatuk, hogy a hatalmat támogató és az ellenzéket gyalázó posztokkal, kommentekkel töltsék meg az internetet, a közösségi oldalakat. Az ügynökséggel szakító munkatársnőjük szerint volt kollégái napi 12 órán át dolgoznak, nem túl magas fizetésért. A kommentgyártásnál még fontosabb feladata azonban az ügynökségnek a külföldi közvélemény félretájékoztatása. Az amerikai igazságügyi minisztérium hivatalosan azzal vádolja, hogy 2014 óta munkatársai az Egyesült Államokban hamis információkat terjesztettek, utcai akciókat szerveztek, kapcsolatba léptek Donald Trump választási kampányának stábjával.

Mindehhez jön még a Prigozsinnal szoros kapcsolatban álló Wagner csoport, amelynek tagjai Szírián kívül már más országokban is jelen vannak. Három orosz újságírót, akik a Közép-afrikai Köztársaságban működő orosz zsoldosok tevékenységét próbálták leleplezni, máig sem teljesen tisztázott körülmények között gyilkoltak meg.

Vállalkozói karrierje előtt Putyin szakácsa egészen másfajta pályát futott be. 1979-ben a leningrádi bíróság szabott ki rá lopás miatt feltételes büntetést. 1981-ben rablás, csalás és mert kiskorút kényszerített bűncselekményben való részvételre, 12 évi szabadságvesztésre ítélték. Azután kiskorú prostitúcióra való kényszerítése miatt állt bíróság előtt. Prigozsin korábban összesen kilenc évet töltött büntetőtáborban, szögesdrót kerítés mögött, 1990-ben szabadult.