A júdai királyság idején épült palota romjaira bukkantak Jeruzsálemben

2020. szeptember 3., 17:35

Szerző:

A júdai királyság korában épített, 2700 éves palota romjait találták meg régészek Jeruzsálemben - jelentette a Háárec című újság honlapja csütörtökön

Az épületet a babiloni fogság előtt, az első Szentély idején emelték, az i.e. 7. század elején, valószínűleg Ezékiás júdai király korában, miután Jeruzsálem túlélte az asszírok ostromát és még nem érkeztek meg a babiloni hódítók.

A Jeruzsálem mai óvárosától 2 kilométerre délre, az Armon Hanacív nevű dombon talált oszlopfők a júdai királyságra jellemző pálmafamotívumot viselik, az Izraelben máshol talált leletek alapján az ötsékeles pénzérmét is hasonló kép díszíti.

Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) Jakov Billig vezetésével már tavaly novemberben felfedezte a palota romjait, amikor egy új látogatóközpont alapjait kezdték ásni.

A babiloni hódítás és a rombolás után az eltemetett oszlopfők kivételével széthordták az eredeti építmény köveit, újra felhasználták őket, és így más nyoma nem maradt az előkelő palotának.

Eddig körülbelül 20-30 hasonló oszlopfőt találtak az i. e. 970-ben kettészakadt ókori zsidó királyságok, Júda és Izrael területén: valószínűleg a palotákba vezető kapuknál voltak.