Jemenben is megpróbált megölni egy iráni parancsnokot az USA, de a bagdadi támadással szemben ez kudarcot vallott

2020. január 11., 09:50

Szerző:

Az Egyesült Államok hadserege Jemenben is megpróbált végezni egy kulcsfontosságú iráni vezetővel, ugyanazon a napon, amikor Kászim Szulejmánit is megölték, de ez az akció sikertelen volt – írja a New York Times alapján az Index.

A célpont Abdul Reza Shahlai volt, aki szintén az al-Kudsz egyik parancsnoka. Őt tartják a szervezet egyik fő pénzemberének, akinek kulcsszerepe van a térség országaiban vívott, iráni érdekeltségű proxiháborúkban, mint amilyen a jemeni is, ahol az iráni támogatású huszi felkelők harcolnak a szaúdiak szövetségesének számító kormányerőkkel.

A Pentagon nem kommentálta érdemben a lap értesülését, a hadügyminisztérium szóvivője csak annyit mondott, hogy Jemenről régóta köztudott, hogy terroristák búvóhelye. A meg nem nevezett tisztviselők szerint Donald Trump amerikai elnök mindkét légicsapást egyszerre hagyta jóvá. Azt nem tudni, hogy pontosan egy időben is hajtották-e őket végre, de az biztos, hogy ha történt is akció Jemenben, az az irakival ellentétben nem járt sikerrel.

Korábban az Egyesült Államok 15 millió dolláros (4,5 milliárd forintos) jutalmat ajánlott fel annak, aki információval szolgál Shahlairól. Az erről szóló bejelentés azzal vádolta őt, hogy több amerikaiak és szövetségeseik elleni támadáshoz is köze volt, például a Szaúd-Arábia amerikai nagykövete elleni 2011-es sikertelen merénylethez is.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.