Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Jean-Claude Juncker szerint van lehetőség a megállapodásra az Egyesült Királysággal a Brexit feltételeiről

2019. szeptember 19. 21:53 - szerző: MTI

Az Európai Bizottság elnöke szerint van lehetőség a megállapodásra Londonnal a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről. Jean-Claude Juncker a Sky News brit hírtelevíziónak adott, teljes részletességében csütörtök este sugárzott interjúban közölte azt is, hogy a backstop-mechanizmust, vagyis az ír-északír határon hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülését célzó tartalékmegoldást fel lehet váltani alternatív megoldásokkal, de csak olyanokkal, amelyekkel maradéktalanul elérhetők a backstop-záradék eredeti célkitűzései.

Szerinte ha ugyanezek a célkitűzések hiánytalanul teljesülnek, akkor nincs szükségünk a backstopra. – Engem nem fűz erotikus viszony a backstophoz - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy elképzelhetőnek tartja-e a Brexit elmaradását, Juncker kijelentette, ez nem az ő előrejelzési forgatókönyve, meggyőződése szerint az Egyesült Királyság ki fog lépni az EU-ból, annak viszont katasztrofális következményei lennének, ha ez megállapodás nélkül történne.