Jean-Claude Juncker: A kereszténydemokrata értékeket már nem lehet összeegyeztetni a Fidesz politikájával

Ő kezdeményezte a Fidesz kizárását az Európai Néppártból, de elutasították.

2018. december 30., 07:02

Szerző:

A kereszténydemokrata értékeket nem lehet összeegyeztetni a Fidesz politikájával - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke egy vasárnap megjelent német lapinterjúban.

A luxemburgi kereszténydemokrata politikus a Welt am Sonntag című vasárnapi lapban közölt interjúban arra a kérdésre, miért engedi, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő, aki pártja, a Fidesz révén ugyanúgy az Európai Néppárthoz (EPP) tartozik, mint ő, megússza az Európa elleni kirohanásait, miközben Magyarország egyértelműen profitál az EU-ból, azt mondta, hogy

állandóan vitatkozik Orbán Viktorral, és az EPP-ben kezdeményezte a Fidesz kizárását. – Szerintem az EPP alapját alkotó kereszténydemokrata értékeket már nem lehet összeegyeztetni a Fidesz politikájával – mondta Jean-Claude Juncker. Hozzátette, hogy az EPP elutasította a kezdeményezését.

Ezt a részletet az MTI első körben kihagyta a szemléjéből.

Arra a kérdésre, hogy a migráció helyes kezelése lesz-e a minden egyebet elfedő, meghatározó téma a májusi európai parlamenti (EP-) választás kampányában, elmondta, hogy ezt nagyon sajnálná, mert ugyan meglehet, hogy a migrációs tematika fontos, de semmi esetre sem a legfontosabb problémánk. A menekültek befogadásáról szólva kiemelte: a felelősségtudattal bíró politikusoknak venniük kell a bátorságot ahhoz, hogy beszéljenek erről a megosztó témáról, és türelmesen el kell magyarázniuk az embereknek, hogy nem megoldhatatlan problémáról van szó. Mint mondta, ha sikerülne megerősíteni a rendezett együttműködést, a kihívások még kisebbek lennének, mint most. Ezt mutatja az EU-Törökország menekültügyi megállapodás, amely jelentősen hozzájárult az EU-ba érkező menekültek számának csökkenéséhez.

Fotó: YouTube

Az EU külső határának védelmével kapcsolatban kifejtette, hogy két éven keresztül valamennyi tagországi állam-, illetve kormányfő a külső határ jobb védelmét sürgette, a brüsszeli bizottság pedig ezt komolyan vette és kidolgozott egy javaslatot a határvédelem erősítéséről. Most azonban minden oldalról fenntartásokat hangoztatnak, ami égbekiáltó képmutatás. Éppen azok nem kívánnak részt venni a bizottsági javaslat megvalósításában, akik eddig hangosan kritizálták az alulfejlett határvédelmet. – Így nem működhet Európa – fogalmazott Jean-Claude Juncker.

A bizottsági elnök a terjedelmes interjúban a többi között arról is szólt, hibának tartja a populisták majmolását, ami a hagyományos európai pártcsaládokban is egyre gyakrabban előfordul. A helyes eljárás annak tudatosítása, hogy a populisták csak hangoskodnak, de nincsenek konkrét megoldási javaslataik korunk kihívásaira. Szilárd meggyőződése, hogy az EU-nak van jövője, és

elég meglátogatni egy katonai temetőt annak felismeréséhez, hogy Európa egyesítésének mi az alternatívája.

Az viszont dühíti, hogy az EU-ban néha túl lassú a döntéshozatal, és míg korábban úgy érezte, hogy a kontinens ellenállhatatlanul összenő, az utóbbi tíz évben egyre inkább azt tapasztalja, hogy eltávolodnak egymástól az emberek Európában - mondta Jean-Claude Juncker. Ügyelni kell arra, hogy ezek az árkok ne legyenek túlságosan mélyek - tette hozzá.

A brit EU-tagság megszűnésével kapcsolatban kiemelte: abból indul ki, hogy 2019. március 29-én megvalósul a Brexit, hiszen így döntöttek a britek. Arra a kérdésre, hogy milyennek kellene lennie az EU és a közösségen kívüli Egyesült Királyság kapcsolatrendszerének, aláhúzta, hogy az EU-s javaslatok hónapok óta elkészültek, és most a brit félnek kellene ismertetnie elképzeléseit. Londonnak címezve hozzátette, szedjék össze magatokat, és mondják meg, hogy mit is akarnak. Amennyiben a brit alsóházban január közepén megszavazzák a kilépési szerződést, nem lenne szabad megvárni a kilépés hivatalos időpontját, március 29-ét, hanem már a parlamenti szavazás utáni napon hozzá kellene látni a jövőbeli viszonyrendszer előkészítéséhez.