Vádalkut kötött, megbízóiról is beszélhet a Jan Kuciak szlovák újságíró meggyilkolásával gyanúsított magyar férfi

2019. október 18., 15:06

Szerző:

Egyelőre a bíróságnak is jóvá kell hagynia, de TASR szlovák hírügynökség adatai szerint vádalkut kötött a tavaly februári szlovákiai újságíró-gyilkosság ügyének egyik gyanúsítottja, a magyar származású A. Zoltán. A férfit azzal gyanúsítják, hogy Kuciciak gyilkosainak megbízásában közvetített. Mivel Kuciak szakterülete a korrupció felderítése volt, az ügy hatalmas belpolitikai viharokat váltott ki, amibe belebukott Robert Fico kormánya.

Kormányellenes tüntetés Pozsonyban 2018 március 9-én a Kuciak-gyilkosságot követően

A vádalku részletei egyelőre nem ismertek, ami úgy is maradhat, amíg a bíróság nem fogadja el a gyanúsított és az ügyész egyezségét. Annyit azonban már tudni lehet, hogy a vádalku jelentősen csökkentheti az A. Zoltánra kiszabható börtönbüntetés: a férfi életfogytiglanra, esetleg 25 év börtönre számíthatna, ebből végül akár 16-8 évre is mérsékelhető a büntetés.

Ján Kuciak fiatal szlovák tényfeltáró újságírót és barátnőjét tavaly február végén gyilkolták meg a galántai járásban lévő Nagymácsédon lévő családi házukban. A nyomozás adatai szerint a munkájával összefüggésben megölt újságíró halála közfelháborodást váltott ki az országban, s heteken belül korábban sosem látott tüntetéssorozathoz, illetve mély belpolitikai válsághoz vezetett. A hatalmon lévő Irány-Szociáldemokrata Párt (Smer-SD) kormányának több tagja távozott, Robert Fico miniszterelnöknek is le kellett mondania, s lemondását követően utódja, Peter Pellegrini a kabinet széleskörű átalakítására kényszerült.

A szlovák rendőrség tavaly szeptemberben nyolc személyt vett őrizetbe az ügyben. Később többek ellen is eljárást indítottak. A. Zoltánt és Zs. Alenát azzal gyanúsítják, hogy közvetítettek a gyilkosság megrendelője és végrehajtója között. A gyilkosság elkövetését az egyik további gyanúsított, M. Miroslav már bevallotta. Az ügy további gyanúsítottja Zs. Tamás, akit bűnrészességgel gyanúsítanak a gyilkosság elkövetésében. A gyilkosság megrendelésével szerint a jól ismert, tehetős szlovák nagyvállalkozót, Marián Kocnert gyanúsítják. A vizsgálati fogságban lévő Kocner ellen nagy jelentőségű gazdasági bűncselekményekkel kapcsolatban is eljárás folyik.