Izrael válaszolt a Hamász rakétatámadására, ellencsapásokat hajtott végre gázai célpontok ellen

2019. március 25., 17:38

Szerző:

Az izraeli légierő ellencsapásokat indított a Gázai övezetet uraló iszlamista  Hamász terrorszervezet célpontjai ellen válaszul a kora reggel Gázából kilőtt rakétára - jelentette a 13-as izraeli kereskedelmi tévécsatorna hétfő délután.

Az ország déli részén leállították a vasúti közlekedést Askelóntól délre, kinyitották a  közösségi óvóhelyeket, és figyelmeztették a helyieket, hogy heves bombázások zaját fogják hallani. 

A palesztinok az övezetből szintén egy légicsapásról számoltak be, amelyet az övezet északi részén, az Ezzedin al-Kasszám Brigádok egyik állása ellen hajtottak végre. A gázai kórházakban teljes készültséget rendeltek el az izraeli ellentámadás meginduláskor.

Hétfő hajnalban egy Gázai övezetből kilőtt rakéta lakóházba csapódott be Izrael középső részén, a Tel-Aviv közeli Mismeretben. A támadásban épület lángra kapott, hét ember megsebesült, köztük egy csecsemő is. Izrael 2014-es ötvennapos gázai háborúja óta nem fordult elő, hogy Tel-Aviv környékét érte volna rakétatámadás.

A Hamász rakétákkal felel az izraeli válaszcsapásokra - jelentette az izraeli 13-as kereskedelmi tévécsatorna  hétfő esti híradása. Egy gázai rakéta eltalált egy épületet Szderót városban az övezet közvetlen közelében, de a lakók időben eljutottak az óvóhelye, és csak anyagi károk érték a házat. A televízió szakértői szerint a szervezet vezetői civilek közé vegyültek és illegalitásba vonultak. Izrael korábban romba döntött egy háromszintes épületet, amely a hadsereg szerint a Hamász katonai hírszerzését szolgálta.

Egy izraeli rakéta a Hamász politikai vezetőjének, Iszmáil Haníjének az irodáját vette célba, amely után a Hamász is rakétaesőt zúdított először csak a  környező izraeli településekre, majd a Negev sivatag távolabbi területeire is. 

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök közölte, hogy a rakétatámadás miatt megszakítja az amerikai útját. Az elkövetkező órákban találkozik Donald Trump amerikai elnökkel, majd azonnal hazautazik. Netanjahu gyalázatos bűnténynek nevezte a rakétatámadást, és kemény izraeli válaszcsapást helyezett kilátásba.

A támadást néhány perccel azután hajtották végre, hogy az izraeli hadsereg egy másik rakétaindítást észlelt, és megszólaltak a légiriadó szirénái a Tel-Avivtől északra lévő Saron körzetben. 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.