Izrael titokban vette őrizetbe az al-Kaida egyik feltételezett fegyverszakértőjét

Izrael három éve titokban őrizetbe vette az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet feltételezett biológiaifegyver-szakértőjét – derült ki hétfőn nyilvánosságra került dokumentumokból azt követően, hogy a férfi az izraeli legfelsőbb bírósághoz fordult szabadulása érdekében.

2013. november 18., 12:38

Számer al-Barak mikrobiológiát tanult Pakisztánban, katonai kiképzést Afganisztánban kapott. Tizenkét évvel ezelőtt, 2001-ben Ajman az-Zavahri, a terrorszervezet jelenlegi vezetője sorozta be az al-Kaidába – közölték izraeli ügyészek. Állításuk szerint a férfi izraeliek elleni támadásokat tervezett. A 39 éves Barak ellen ugyanakkor az eltelt több mint három év alatt nem emeltek vádat.

A 2010 augusztusa óta fogva tartott palesztin férfit mindeddig úgynevezett adminisztratív fogságban tartották, amely az izraeli törvények értelmében titkos bizonyítékokra hivatkozva, biztonsági okokból lehetővé teszi a bebörtönzést.

A Háárec című izraeli lap honlapja szerint a Sin Bét, a belbiztonsági szolgálat várhatóan őrizetének újabb fél évvel való meghosszabbítását fogja kérni a legfelsőbb bíróságtól. Az állambiztonsági szervek szerint Barak 2001-ben részt vett egy izraeli és más zsidó turisták elleni jordániai akcióban, és megállapodott palesztin fegyveresek mérgező anyagok előállítására való kiképzésében Izrael elleni támadásokhoz.

A katonai rádió szerint először az amerikai hatóságok tartották fogva három hónapig, majd kiadták Jordániának, ahol 2003 és 2008 között előbb fogolyként, majd szabadon élt. 2010-ben az Izrael és Ciszjordánia közötti Allenby hídon vették őrizetbe a zsidó állam hatóságai. Elfogása után kihallgatták, de azóta sem állították bíróság elé.

Ügyvédje szerint hosszan éhségsztrájkolt elengedéséért, de Izrael csak akkor bocsátaná szabadon, ha Pakisztánba távozna, és a pakisztáni kormány ígéretet tenne felügyeletére. Számer al-Barak már másodszor kéri szabadulását a legfelsőbb bíróságtól, amely az előző alkalommal visszautasította beadványát.

A katonai bíróság júliusi határozata szerint Barak egy nemzetközi terrorszervezet magas rangú tagja, és személyes kapcsolatokat ápol annak vezetőivel. A bíróság indoklásában az állt, hogy különösen veszélyesnek számít, mert elengedése fellendítené a szalafista dzsihád (szent háború) katonai szervezetét. Ügyvédje ugyanakkor a rádió műsorában megkérdőjelezte a vele szemben emelt terrorvádakat, ugyanis szerinte a kihallgatás során a Sin Bét nem talált bizonyítékot ezek alátámasztására.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.