Izrael nukleáris zsarolással vádolja Iránt az atomalku megszegése miatt

2019. július 7., 17:18

Szerző:

Az izraeli miniszterelnök szerint nagyon veszélyes, hogy Irán megszegi az urándúsításra vonatkozó nemzetközi korlátozásokat. Benjámin Netanjahu ismét az Irán elleni szankciók kiszabására szólította fel Európát - jelentette a Jediót Ahronót honlapja, a ynet vasárnap. A politikus azután nyilatkozott, hogy Irán bejelentette, megkezdi a megengedettnél magasabb fokon dúsított urán előállítását, illetve felkészült bármilyen szinten és bármilyen mennyiségben az urán dúsítására, válaszul az Egyesült Államok nyomására.  Washington szankciókkal próbálja a 2015-ös nemzetközi nukleáris megállapodás újratárgyalására kényszeríteni Teheránt. 

Kabinetülés Izraelben
Fotó: MTI/EPA Pool/Abir Szultan

– Ez egy nagyon-nagyon veszélyes lépés – mondta Benjamin Netanjahu a kormány ülése előtt. – Irán megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának tett ünnepélyes ígéretét az urándúsítás egy bizonyos szint alatt tartásáról – emlékezetett a kormányfő.  – Felhívom barátaimat, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország vezetőjét, akik aláírták ezt a megállapodást, és azt mondták, hogy megszegése esetén súlyos szankciókat szabnak ki a Biztonsági Tanács döntése alapján. Merre vannak? - firtatta a miniszterelnök. – Az urán dúsítása csakis egy okból történhet, atombomba megteremtésére - tette hozzá az izraeli miniszterelnök, aki élesen bírálta megszületése idején az Iránnal kötött atomalkut. 

Előzőleg Juvál Steinic energiaügyi miniszter is ostorozta az iráni lépést. Az újság honlapjának, a ynetnek adott élő interjúban Steinic elmondta, hogy Irán az urán dúsítására vonatkozó korlátozások mérsékelt átlépésével elindult a nukleáris fegyverek irányába. – Irán fittyet hány a vele együtt meghúzott határvonalra. Nukleáris zsarolást hajt végre ellenünk, az Egyesült Államok és az egész világ ellen – – mondta Juvál Steinic.

Irán lépése válasz arra, hogy Donald Trump amerikai elnök tavaly májusban egyoldalúan felmondta az atomalkut, és azóta több szankciót is életbe léptetett az iszlám köztársasággal szemben.

A négy éve megkötött többhatalmi megállapodás feloldotta az Irán elleni nemzetközi szankciók többségét, amiért Teherán cserébe korlátozásokat fogadott el atomprogramjának végrehajtásában, többek közt vállalta az urándúsítás mértékének korlátozását.