Isztambul új főpolgármestere árulásnak nevezte, hogy az erdogani párt veresége miatt megismétlik a választást

2019. május 7., 06:41

Szerző:

Árulásnak nevezte hétfő este Ekrem Imamoglu isztambuli főpolgármester, hogy a kormánypárt beadványa alapján a választási bizottság megsemmisítette a március végi választás eredményét, és a szavazás megismétlését rendelte el. –Akik a döntéseket hozzák ebben az országban, árulásban vesznek részt, de mi, akik soha nem adjuk fel, meg kell, hogy őrizzük a reményt – jelentette ki Imamoglu. Az ellenzéki politikus arra kérte támogatóit, hogy szárítsák fel könnyeiket. – Meglátják, együtt győzni fogunk – hangsúlyozta Imamoglu több ezer híve előtt, akik a választási bizottság tagjainak lemondását követelték, és a jog és igazság jelszavakat skandálták.

Isztambul új főpolgármestere Ekrem Imamoglu, Isztambul új főpolgármestere 2019. április 21-én
Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin

A kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) tömeges szabálytalanságokra hivatkozva kezdeményezte az isztambuli önkormányzati választás eredményének megsemmisítését. Imamoglu március végén nagyon szoros küzdelemben, csak alig 13 ezer szavazat különbséggel győzte le az AKP jelöltjét, Binali Yildirim korábbi miniszterelnököt.

Az AKP-t vezető Recep Tayyip Erdogan török elnök szóvivője hétfő este a török demokrácia győzelmének nevezte a márciusi szavazás eredményének megsemmisítését.