Diplomás terrorista és egy népirtás értelmi szerzője az Iszlám Állam új vezetője

2020. január 21., 16:43

Szerző:

Az Iszlám Állam egyik alapítója és legfőbb ideológusa, Amír Mohammad Abder-Rahmán al-Maula asz-Szalbi vette át az októberben likvidált Abu Bakr al-Bagdadi helyét a terrorszervezet élén – számol be a hírszerzési források alapján a The Guardian című brit napilap.

 

Az Iszlám Állam röviddel Bagdadi halála után új kalifát nevezett ki Abu Ibráhim al-Hasemi al-Kurasi személyében, ám az ő nevét a terrorszervezettel foglalkozó szakértők sem hallották korábban, egyesek úgy vélik, valójában nem is létezik. Most ez utóbbi elmélet tűnik igaznak.  

A brit lap úgy tudja, Szalbi az iraki türkmén kisebbség tagja és a szervezet vezetőségében azon kevesek közé tartozik, akik nem arab származásúak. A Moszuli Egyetemen diplomázott, és kulcsszerepet játszott a dzsihadisták által eretneknek tartott iraki jazidi kisebbség elleni népirtásban.

Szalbi 2019 augusztusa óta szerepel a legkeresettebb terroristák amerikai listáján. Washington átszámítva 5 millió dollárt, azaz 1,5 milliárd forintot ajánlott annak, aki a nyomára vezeti őket.

Ismeretes, a szervezet korábbi vezetője, al-Bagdadi felrobbantotta magát, amikor egy amerikai katonai osztag megostromolta az észak-szíriai házat, amelyben rejtőzködött. Földi maradványait a tengerbe szórták, miután megkapta az iszlám szokásoknak megfelelő végtisztességet. A szertartás helyét titok őrzi, mert nem akarják, hogy egyfajta zarándokhellyé váljon az iszlamisták számára.