Az Iszlám Állam ellen indított terrorellenes akciót az iraki hadsrereg

2020. november 9., 08:02

Szerző:

Az iraki biztonsági helyzet folyamatosan javul, de az Iszlám Állam terrorszervezet szélsőségesei rendszeresen indítanak támadásokat a kormányerők ellen.

Az iraki hadsereg egyesített műveleti parancsnokságának szóvivője, Tahszin al-Hafandzsi tájékoztatása szerint az iraki biztonsági erők az iraki légierő és az amerikai terrorellenes szövetség támogatásával a vasárnap reggeli órákban indították meg a támadást Mahúl és Hanoga hegységekben. A szóvivő elmondta, hogy az iraki erők megfigyelőtornyok építésével és hőkamerák telepítésével új stratégiát alkalmaznak a szélsőségesekkel szemben. Ezekkel az eszközökkel igyekeznek elejét venni annak is, hogy a dzsihadisták visszatérjenek azokra a területekre, ahonnan már elűzték őket.

Az iraki parancsnokság szóvivője közölte, hogy a többnaposra tervezett művelet első napján 14 útszéli pokolgépet, rakétakilövőket és aknavetőgránátokat foglaltak le, illetve ráleltek a dzsihadisták által használt két alagútra is. 

Szaláh ed-Dín kormányzóság hegyvidéki és vidéki térségeiben az utóbbi hónapokban fokozódott az Iszlám Állam tevékenysége. Vasárnap este tizenegyen vesztették életüket és nyolcan megsebesültek a dzsihadisták támadásában Bagdadtól nyugatra. Az iraki biztonsági helyzet a szakértők szerint ennek ellenére fokozatosan javul, mióta az Iszlám Állam katonai vereséget szenvedett 2017 végén.

(MTI)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.