Bocsánatot kért az ír katolikus egyház az anyaotthonokban történt halálozások miatt

2021. január 13. 05:44 - szerző: 168 Óra / MTI

Bocsánatot kért Eamon Martin érsek, az ír katolikus egyház vezetője kedden az írországi anyaotthonokban történt halálozások miatt egy független vizsgálóbizottság jelentésének közzétételét követően, amely szerint a 20. században csecsemők ezrei haltak meg ezekben az egyházi fenntartású létesítményekben.

 

Eamon Martin méltatta, hogy a közzétett dokumentum fényt derített "az egyházi és a társadalmi élet eme sötét fejezetére".

"Elismerem, hogy az egyház nyilvánvalóan része volt annak a kultúrának, amelyben az embereket gyakran megbélyegezték, bírálták és elutasították" - jelentette ki az érsek a jelentésben foglaltakra utalva, miszerint az egyedülálló nők és gyermekeik részére kialakított intézményekben az 1920-as és 1990-es évek között csecsemők ezrei hunytak el.

"Ezért, illetve a maradandó sebekért és érzelmi károkért őszintén bocsánatot kérek a túlélőktől és mindazoktól, akiket személyesen érintenek a felfedett tények" - tette hozzá.

"Mintegy kilencezer gyermek halt meg a vizsgált otthonokban, ami nagyjából 15 százaléka az otthonokban elhelyezett gyerekeknek" - áll a kedden közzétett jelentésben. Halálozások fő okaként légúti betegségek, illetve bélrendszeri gyulladások lettek feltüntetve. Az anyaotthonokban a kor társadalmában számkivetettnek számító egyedülálló nők éltek gyermekeikkel. A létesítmények állami ellenőrzés alatt álltak, de egyházi szervezetek vezették őket.

A dokumentum megállapításai szerint a szakszerű személyzet hiánya párosítva az anyaotthonokban született gyermekek sorsa iránti általános érdektelenséggel nagyban hozzájárult a borzasztóan magas csecsemőhalandósághoz.

A vizsgálóbizottság szerint az 1960-as évek előtt a törvénytelennek számító gyermekek nagyobb valószínűséggel hunytak el ezekben az otthonokban, mint azok falain kívül.

"Rendkívül kegyetlen volt a nők számára, akiket mind komoly diszkrimináció sújtott" - olvasható a jelentésben. Az anyaotthonokban élő nők gyakran nemi erőszak miatt estek teherbe, mások egészségügyi, vagy pszichikai problémákkal küszködtek.

(MTI)