Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Irán terrorszervezetnek nyilvánította az amerikai hadsereget

2020. január 7. 12:41 - szerző: MTI

Törvényben minősítette terroristának az amerikai fegyveres erőket az iráni parlament kedden, a Kászim Szulejmáni iráni tábornok megölésére adott újabb reakcióként - jelentették hírügynökségek.

Irak - Amerikai kivonulás
Fotó: MTI/EPA/POOL/Mario Tama

A parlament tulajdonképpen törvénymódosítást hajtott végre, azt a tavaly áprilisban elfogadott törvényt terjesztette ki az összes amerikai fegyveres erőre, amely terroristának minősíti az „Afrika szarvától kezdve, a Közel-Keleten át Közép-Ázsiáig" számos helyen állomásozó amerikai katonákat. Sőt, a törvény a meghatározást az amerikai védelmi minisztériumra, annak minden alkalmazottjára, a Pentagonhoz kapcsolódó intézményekre és a vele szerződéses viszonyban álló cégekre is kiterjesztette. A törvény kimondja, hogy Irán a terrorizmust támogató államnak tekinti az Egyesült Államokat. Az eredeti jogszabályt tavaly arra válaszul alkották meg Teheránban, hogy Washington terrorszervezetté nyilvánította a Forradalmi Gárda iráni elitalakulatot.

A törvénymódosítást a képviselők egyhangúlag megszavazták.

Az iráni parlament egyúttal kötelezte kedden a kormányt arra, hogy különítsen el 66 milliárd forintnak megfelelő összeget az al-Kudsz egység védelmének megerősítésére.

Kászim Szulejmánit, a Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének vezetőjét Donald Trump amerikai elnök utasítására célzottan likvidálták pénteken Irakban. Szulejmáni volt a Forradalmi Gárda legfontosabb és legismertebb parancsnoka mind belföldön, mind a nemzetközi porondon, és nagyon közel állt Ali Hamenei ajatollahhoz, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetőjéhez.