Az amerikaiak és a britek szerint nagyon úgy tűnik, hogy Irán lőtte le tévedésből az ukrán utasszállító repülőgépet

2020. január 9., 21:03

Szerző:

Nyugati hírszerzési források szerint valószínű, hogy az irániak lőtték le tévedésből a Ukraine International Airlines Teheránból Kijevbe tartó PS 752 jelzésű járatát. A The Guardian egy névtelenséget kérő brit tisztségviselőre hivatkozva azt írja, hogy két föld-levegő rakéta vette célba a Boeing 737-est, legalábbis észlelték az indításukat. A lap idézi a brit biztonsági elemző cég, az IHS Markit jelentését is, amely a zuhanás helyszínén a roncsokról készült felvételek alapján valószínűsíti, hogy SA-15 Gauntlet rakétákkal lőtték le. Ezek a rakéták az orosz gyártmányú Tor légvédelmi rendszer részei, a felvételeken állítólag a vezérlő rendszerét lehet látni.

Lezuhant egy ukrán repülőgép Iránban
Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Ezzel párhuzamosan az amerikaiak is arról beszélnek, hogy iráni tévedés volt a légi szerencsétlenség oka. A The Wall Street Journal egyik forrása szerint „rendkívül erős a gyanú”, hogy a repülőgép nem műszaki hiba vagy emberi mulasztás miatt zuhant le, a The New York Times pedig arról ír, hogy az egyik forrása szerint „nagyfokú magabiztossággal” lehet kijelenteni, hogy az irániak voltak azok. Ennek a gyanújáról beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján Donald Trump amerikai elnök is, a védelmi minisztérium, a Pentagon azonban hivatalosan nem akart kommentárt fűzni az ügyhöz.

Ali Abedzadeh, az iráni polgári légi irányítás vezetője „ésszerűtlen pletyka” fordulattal utasította vissza az iráni tévedésről szóló híreket. 

A PS 752-es jelzésű járat tíz perccel felszállás után zuhant le az iráni fővárostól helyi idő szerint szerda reggel 6 óra 12 perckor. A fedélzetén lévő 176 ember – 167 utas és a kilencfős személyzet – mindegyike életét vesztette. 82-en iráni, 63-an kanadai állampolgárok voltak. Senki nem élte túl a zuhanást, a Külgazdasági és Külügyminisztérium közlése szerint magyar utas nem volt a fedélzeten.

Korábban az irániak azt közölték, hogy a repülőgép visszafordult a Ruhollah Homeiniről elnevezett repülőtér felé. Vészjelzést nem adott le, roncsai meglehetősen nagy területen szóródtak szét, ami arra enged következtetni, hogy nem műszaki hiba miatt zuhant le, ekkor ugyanis a törmelék sokkal kisebb az a terület, ahol a roncsok szétszóródnak.

A félhivatalos iráni hírügynökség, a Mehr szerdán Ali Abedzadeh közlésére hivatkozva arról számolt be, hogy a repülőgép fekete doboza megvan, de a hatósága nem fogja átadni a Boeingnek. Csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán és Haszan Róháni iráni elnök telefonon egyeztetett a légi szerencsétlenség kivizsgálásáról.