Feszült tárgyalások folynak, Irán nem akarja átadni Ukrajnának a 176 emberrel lelőtt repülőgép feketedobozát

2020. január 19., 21:45

Szerző:

Folytatódnak a konzultációk Kijev és Teherán között arról, hogy adják át ukrán szakértőknek az Iránban lelőtt ukrán utasszállító feketedobozait, de a tárgyalások nehezek és feszültek - közölte vasárnap Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára. – Az információhiány, a témával kapcsolatos manipulációk, a nem ellenőrzött információk terjesztése jelentősen bonyolítja a tárgyalási folyamatot, és negatívan befolyásolhatja annak hatékonyságát – figyelmeztetett a tisztségviselő a védelmi tanács sajtószolgálata által nyilvánosságra hozott közleményében. Felszólította az ukrán és a külföldi sajtót, hogy kiegyensúlyozott és felelősségteljes álláspontot alakítson ki a feketedobozok Ukrajnába szállításának kérdésében. – Nyomatékosan felszólítom a médiát, hogy a feketedobozok visszaszolgáltatásának kérdésében az ukrán szervek hivatalos információit használja fel, amelyeket a hatóságok az iráni oldallal elért megállapodásoktól függően fognak a rendelkezésükre bocsátani" - fogalmazott Danyilov.  

Haszan Rezaifár, az iráni polgári repülési szervezetnek a balesetek kivizsgálásáért felelős igazgatója vasárnap kijelentette, hogy - a korábbi hírekkel ellentétben – Irán egyelőre nem adja át Ukrajnának a feketedobozokat, amelyek a gép repülési adatait, illetve a pilótafülkében elhangzó beszélgetéseket hivatottak rögzíteni, hanem megpróbálja előbb saját maga megnyitni és leolvasni az adatokat róluk. – Ha nem sikerül, további lehetőségként felmerül még Ukrajna és Franciaország, de eddig még nem született döntés arról, hogy más országba küldjük őket – tette hozzá az IRNA iráni állami hírügynökség jelentése szerint. Kijev ezt megelőzően több ízben kérte Teherántól, hogy adja át a feketedobozokat, jelezve, hogy Ukrajnában is van olyan speciális laboratórium, mint Franciaországban, amely képes megnyitni a súlyosan megrongálódott adatrögzítőket.

A MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járata január 8-án zuhant le nem sokkal felszállás után. A tragédiában 176-an vesztették életüket, köztük a gép 9 fős ukrán személyzete. Két utas volt még ukrán állampolgárságú,többiek hat ország állampolgárai: irániak, kanadaiak, svédek, afgánok, németek és britek.  

Irán több napi tagadás után január 11-én végül beismerte, hogy légvédelme lőtte le tévedésből rakétákkal a Boeing 737-es típusú utasszállító gépet.