Késő estig tüntettek Teheránban az ukrán utasszállító repülőgép lelövése miatt

2020. január 12., 08:22

Szerző:

Még szombaton késő este is tartottak az iráni Teherán különböző részein azok a tüntetések, amelyek reggel kezdődtek el, miután Irán bejelentette, hogy a Forradalmi Gárda elitalakulat lőtte le tévedésből az ukrán utasszállító repülőgépet 176 emberrel a fedélzetén.  A tüntetők bírálták az ország legfőbb méltóságait, és szemére vetették vezetésének, hogy napokig tagadta az ukrán repülőgép szerda hajnali lelövését. Voltak kisebb tüntetések két kisebb városban is Teherán közelében. A közösségi médiában több ezer iráni üres fekete hátteret tett fel az oldalára szomorúsága és a kormány elleni tiltakozása jeléül - jelentette az IRNA és az Isna hírügynökség. Az ukrán repülőgépen zömmel irániak és kanadaiak utaztak.

Donald Trump amerikai elnök napközben a Twitteren támogatásáról biztosította a tüntetőket. – Figyelemmel kísérjük tüntetéseiteket, és lelkesít bennünket a bátorságotok. Az iráni kormánynak engednie kell, hogy a jogvédő szervezetek a helyszínen figyeljék a tüntetéseket, és jelentést tegyenek ezekről. Nem fordulhat elő még egyszer Iránban, hogy tömegesen megöljenek békés tüntetőket, és az sem, hogy Irán elérhetetlenné tegye az internetet. A világ figyel! – írta az amerikai elnök. Legutóbb november közepén voltak sokak halálát okozó, nagyszabású tüntetések Iránban, akkor az üzemanyagárak növelése ellen és több mint 300 ember meghalt.

A szombati tüntetések egyikén részt vett Robert Macaire, az Egyesülr Királyság teheráni nagykövete, akit emiatt az iráni hatóságok jelentések szerint mintegy másfél órára őrizetbe vettek. Dominic Raab brit külügyminiszter Londonban tiltakozott emiatt, a nemzetközi jog durva megsértésével vádolta meg Teheránt. A nagykövet vasárnap tagadta, hogy tüntetésen vett volna részt. „Megerősíthetem, hogy semmilyen tüntetésen sem vettem részt. Egy, a MAU ukrán nemzetközi légitársaság lelőtt gépének áldozatai emlékére tartott virrasztásra mentem, öt perccel azután hagytam el a helyszínt, hogy egyesek elkezdtek jelszavakat skandálni" – írta Robert Macaire a Twitteren.