Irán visszautasítja, hogy ő támadta meg a szaúdi olajlétesítményeket

2019. szeptember 15., 12:12

Szerző:

Irán visszautasította és hatalmas hazugságnak nevezte vasárnap az Egyesült Államoknak azt a vádját, amely szerint Teherán áll a szaúdi olajterminálok ellen előző nap végrehajtott dróntámadások mögött. A Forradalmi Gárda elitalakulat légierejének parancsnoka figyelmeztette Washingtont, hogy közel-keleti támaszpontjai és repülőgép-hordozói az iráni rakéták hatótávolságán belül vannak.

A szaúd-arábiai Aramco állami olajvállalat két olajterminálját, köztük a világ legnagyobb olajfinomítóját szombaton érte dróntámadás. Elkövetőként a jemeni húszi lázadók jelentkeztek, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter azonban a húszikat támogató Iránt tette felelőssé ezekért és a korábbi támadásokért. „Teherán áll száz olyan támadás mögött, amelyet Szaúd-Arábia ellen hajtottak végre, miközben (Haszan) Róháni (iráni elnök) és (Mohamed Dzsavád) Zaríf (külügyminiszter) azt színleli, hogy diplomáciával van elfoglalva - írta Twitter-üzenetében Pompeo. Miközben Irán szavakban a feszültség csökkentése mellett van, példa nélkül álló támadást mért a világ első számú energiaszolgáltató országára - tette hozzá. Szerinte nincs bizonyíték arra, hogy Jemenből érkezett az összehangolt támadás.

Az iráni külügyminisztérium szóvivője kijelentette vasárnap, Washington maximális nyomást gyakorol Teheránra, de miután látja, hogy ez hatástalan, hatalmas hazugságokhoz folyamodik. Az Egyesült Államok a szaúdi olajlétesítmények elleni támadás vádjával akarja igazolni jövőbeni támadásait Irán ellen - tette hozzá.

Anélkül, hogy utalt volna a Szaúd-Arábia elleni támadásokra, Amirali Hadzsizadeh, a Forradalmi Gárda légierejének parancsnoka azt mondta vasárnap a Tasznim félhivatalos hírügynökség jelentése szerint: – Mindenkinek tudnia kell, hogy minden olyan amerikai támaszpont és repülőgép-hordozó a térségben, amely legfeljebb 2000 kilométerre van Irántól, az iráni rakéták hatótávolságán belül esik. Irán mindig készen állt egy totális háborúra.