Iránban lezuhant egy repülőgép, mindegyik utasa meghalt

2020. január 8., 07:51

Szerző:

Mindenki meghalt a Teherán mellett szerdán reggel lezuhant ukrán repülőgép fedélzetén az iráni állami televízió közlése szerint. Ezzel egybehangzó bejelentést tett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hazája iráni képviseletének információi alapján.

A Boeing 737-es típusú utasszállító gépen 167 utas és 9 fős személyzet volt a hírforrások szerint.

Az Ukraine International Airlines repülőgépe nem sokkal a teheráni Ruhollah Homeini repülőtérről történt felszállás után, pontosan meg nem határozott műszaki problémák következtében zuhant le - jelentették iráni hírforrások. Annyit lehet tudni egyes hírforrások szerint, hogy a gép egyik hajtóműve kigyulladt, és a pilóta elvesztette az uralmát a jármű felett.

Lezuhant egy ukrán repülőgép Iránban
Fotó: MTI/AP/Mohamed Nasziri

Az iráni légiforgalmi irányítás szóvivője közölte, hogy baleseti vizsgálóbizottság van a helyszínen a katasztrófa körülményeinek kivizsgálására, valamint katasztrófamentők. A mentők egyik tisztségviselője megerősítette, hogy a gépen tartózkodók közül senki nem élte túl a katasztrófát.

Az IRIB teheráni tévéállomás híradása szerint Teherán közelében már megtalálták a lezuhant gép egyik feketedobozát, és átadták az illetékes hatóságoknak. Az AP hírügynökség tudósítója is eljutott a helyszínre, és látta, hogy a gép mezőgazdasági területen zuhant le. Darabjai nagy területen szóródtak szét, és köztük láthatók voltak a holttestek.

Az ukrán elnöki hivatal szerda reggeli tájékoztatása szerint Volodimir Zelenszkij államfő azonnal megszakította ománi látogatását, és hazarepül Kijevbe. Volodimir Zelenszkij közleményben részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak. Közölte, hogy a katasztrófa helyszínén tartózkodik a teheráni ukrán konzul.

Az UNIAN kijevi hírügynökség az Al Hadath jordániai hetilapra hivatkozva azt írta, hogy tévedésből az iráni légvédelem lőtte le, az ukrán gépet. Más források ezt nem erősítették meg. Az ammáni újság online felületén megjelent hírében nem hivatkozik semmilyen forrásra, és nem közöl részleteket sem.

The Guardian azt írja, hogy Irán nem akarja átadni a repülőgép fekete dobozát a Boeingnek, az ukrán külügyminisztérium törölte azt a Twitter-üzenetet, amely szerint baleset történt.

Ukrajna iráni nagykövetsége azt közölte szerda reggel, hogy a katasztrófát nem támadás, hanem hajtóműhiba okozta. Az utasok  rendkívüli helyzetek teheráni hivatala szerint az utasok zöme iráni volt.