Kivégezték a Perzsa-öböl Krokodilját, drogbandájának többi tagja 420 év börtönt kapott

2020. január 25., 15:50

Szerző:

Irán felszámolt egy nemzetközi kábítószer-kereskedő hálózatot, és kivégezte vezetőjét, valamint egy másik bandatagot  – írja az ISNA félhivatalos hírügynökség nyomán az MTI.

A szervezet 36 éves vezetőjének több álneve volt, egyebek között a „Perzsa-öböl Krokodiljaként" ismerték. Aközben tartóztatták le, hogy több mint száz tonna kábítószert továbbított nemzetközi vizeken – közölte Ali Szálehi, Hormozgán tartomány főügyésze. Kivégzésük napját nem árulta el a tisztségviselő.

A szervezet Irán és a térség egyik legnagyobb hálózata hírében állt, a felderítését szolgáló hírszerzési műveletek csaknem öt évet vettek igénybe. Működése alatt a hálózat csaknem 400 tonna drogot csempészett be Iránba, és 45 milliárd forintnak megfelelő összegű, tisztára mosott pénzt fektetett be a helyi ingatlanpiacon.

A banda többi tagját összesen 420 év börtön- és 47 millió forintnak megfelelő pénzbüntetésre ítélték.

Az iráni igazságügyi hatóságok húsz embert ítéltek el az ügyben.

Irán hivatalosan nem közöl adatokat a kivégzett elítéltekről, de az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet számítása szerint 2018-ban legalább 253 emberen hajtották végre a halálbüntetést az országban.