Ipari mérnök voltam, most sofőr, de legalább nem szegeznek naponta fegyvert a halántékomhoz - Venezuelai menekültsors Panamában

Milliók hagyták el káoszba süllyedő hazájukat, de az idősek inkább otthon maradnak meghalni. A menekültek súlyos traumákat cipelnek.

2019. március 17., 07:30

Szerző: Herczeg Szonja

- Most beszéltem a szüleimmel. Azt mondják, kézzel tekerik a lélegeztetőgépeket a kórházakban.

Felipe a taxiját vezeti Panamavárosban, ahova három évvel ezelőtt érkezett. Pénteki nap van, vagy talán szombat, már nem emlékszem pontosan, az biztos, hogy ekkorra már 24 órája nincs áram Venezuelában. 

- Tudod, ipari mérnök vagyok eredetileg. Szerencsém volt, amikor ide érkeztem, el tudtam helyezkedni a szakmámban. Aztán a guatemalai cég, amelynek dolgoztam becsődölt, így most csak sofőrködöm egy vállalkozó alatt. A panamaiak nagyon védik a munkahelyeiket, taxizni és überezni nem tudnék. Munkaengedélyt szerezni borzasztóan nehéz, sok évbe telik, ha egyáltalán sikerül.

Panama 2017 októberében vezette be a vízumkötelezettséget a venezuelaiknak, miután tömegével árasztották el az országot, évente közel 200 ezren érkeztek. A vízum bevezetése óta ez a szám a felére csökkent.

Úton a felhőkarcolók övezte belvárosból a valóságba, Panamaváros külterületére. Ferenc pápa nemrég járt az országban, a plakát őt élteti
Fotó: Herczeg Szonja

Felipe a harmincas éveiben jár és a tömérdek venezuelai bevándorló egyike a talán legbiztonságosabb latin-amerikai országban, Panamában. A főváros kisboltjai közül számtalannak kínai a tulajdonosa, beosztottaik rendre venezuelaiak, így hazai ízeiket sok helyen lehet kóstolni, arepa, empanada, és a sajttal töltött csavart péksütemény, tequenos is kapható.

- Többen is vagyunk, tudod, megismerted Luist is meg Gonzálót - mondja nekem Felipe, célozva honfitársaira. Mindnyájuktól megtudom, hogy az idősebb generáció a borzalmas közbiztonság és éhínség ellenére sem hajlandó ott hagyni hazáját. - Szüleim dupla rácsot szereltek a barquisimetoi házukra. Akárhányszor kimennek a kocsiig, vagy bemennek, többször körbenéznek, nincs -e ott valaki. 

Az elővigyázatosság nem véletlen. Az összes férfi, és a pékségben dolgozó két nő fejéhez is szegeztek már pisztolyt óráért vagy mobiltelefonért. - Az autómat is ellopták, egyszer egy órát kellett várnom a bankban. Aggódtam is. Hát, mire kijöttem, már nem volt ott a kocsi - meséli Felipe. 

A fiatalember egykor egy nagy, állami cégnél dolgozott, elmondása szerint akkor kezdődtek a problémák, amikor körülbelül 10 évvel ezelőtt, egy katonát helyeztek felé. - Nem értett a szakmához, nem értett semmihez, de kitalálta, mit és hogyan kellene csinálni. Veszélyes volt, felelőtlen, nem tudtam vállalni, kiléptem. 

Felipe ezután saját vállalkozásba kezdett, ami pár évig jól futott. Majd a bolivár, azaz a venezuelai pénznem olyan szintre devalválódott, hogy a megtakarított pénze napról napra kevesebbet ért, lassan már semmit se. - A feleségem várandós volt, időben kötöttünk biztosítást a szülésre, hogy minden költséget fedezzen. Mire eljött a kilencedik hónap, a biztosítás már a háromszorosára emelkedett, ki kellett pótolnunk, nem volt elég. 

Felipe ezután döntött úgy, hogy otthagyja imádott hazáját és Panamába költözik. Többen már kint élő rokonokhoz érkeznek, hiszen a semmiből kell újjáépíteniük életüket. De azt mondják, megéri.

Luis, egy másik sofőr azt mondja, soha többé nem szeretne úgy élni, ahogy ott. - Kocsiból be, kocsiból ki. Nem volt sétálgatás. És amikor autóban vagy, akkor is vigyáznod kell, ne legyen rajtad se óra, se a közeledben mobil, mert a piros lámpánál már jön a pisztoly. Engem el is raboltak, órákig szegeztek a fejemhez fegyvert. Egy barátom azért halt meg, mert stroke-ot kapott, de egyetlen kórházban sem volt orvos, aki értett volna hozzá, hogy ellássa. Majdnem másfél napig bírta, amíg vittük ide-oda. Embertelen, ami zajlik, de a szüleim azt mondták, ők már ott halnak meg, mást nem tudok tenni,minthogy küldök nekik egy kis pénzt, amikor tudok. 

Fényképek tanúsága szerint is egy-egy kórház már úgy néz ki, mintha minimum háborús övezetben lenne. Az egyik első ilyen megdöbbentő fotósorozatot az argentin a La Nación tette közzé: csecsemők fekszenek dobozokban az egyik legnagyobb város, az Anzoátegui állambeli Barcelona egyik kórházának, a Domingo Guzmán Landernek újszülött osztályán. A felvételeket egy ápoló készítette. Elege lett abból, hogy Maduro folyamatosan azt hangoztatja, hogy minden a legnagyobb rendben van. Hát nincs. Annak ellenére, hogy Venezuela a világ olajban egyik leggazdagabb országa, gazdasága mára teljesen összeomlott. Amikor a kőolajárak az egekben voltak, a Chávez-féle vezetés eltékozolta a bevételeket, most pedig, hogy egy ideje a piaci ár mélyrepülésben van, teljes a káosz. Az ország valutája, a bolívar szinte értéktelen, az IMF szerint 2019-ben tízmilliószoros lesz az infláció. Ennek fényében nem meglepő, hogy szerdán Caracasban több tízezer ember vonult az utcákra tüntetni Maduro ellen.

A dél-amerikai ország már egy ideje a polgárháború küszöbén áll. Hiányoznak az alapvető élelmiszerek, nincs gyógyszer, nincs ellátás, és az egészért felelős chavezista rendszert és az azt képviselő Maduro elnököt egyelőre demokratikus úton képtelenség leváltani.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.