Az internet szabadsága mellett állt ki az iráni elnök

Az iszlamista teokrácia nem mindig volt annyira megengedő, mint most.

2021. január 27., 14:59

Szerző:

A szabad internet-hozzáférés mellett foglalt állást Haszan Róháni iráni elnök azután, hogy az iráni igazságügyi hatóságok a múlt héten beidézték Mohamed-Dzsavád Ázari Dzsahromi kommunikációs minisztert, mert állítólag megakadályozta az Instagram blokkolását, és figyelmen kívül hagyta az internet korlátozására vonatkozó előírásokat – írja az MTI.

„Napjainkban az emberek számára az internet olyan, mint az oxigén (...), teljes mértékben hibás az, hogy korlátozni akarják” – jelentette ki Róháni, hozzátéve, hogy ez különösen igaz a koronavírus-világjárvány idején.

Az ügy előzménye, hogy az iráni igazságügyi hatóságok a múlt héten beidézték a kommunikációs minisztert az említett vádak miatt. Dzsahromit óvadék ellenében szabadon engedték, de folytatódik ügyének vizsgálata.

A szigorúan konzervatív igazságügyi hatóságok és a parlamentben ülő keményvonalas politikusok egyaránt hívei az internet korlátozásának, azzal érvelve, hogy a világháló felelős a „társadalmi erkölcstelenségért” az országban.

A dpa német hírügynökség megjegyzi: a perzsa államban internetes oldalak ezrei vannak korlátozva, bár a korlátozásokat az irániak legtöbbje figyelmen kívül hagyja. A zárolt oldalakat ugyanis különböző programokkal meg tudják tekinteni, még ha ezek használata szintén tilos hivatalosan.

Iránt legutóbb 2019 novemberében kapcsolták le az internetről. Akkor az ország vezetése ezt azért látta szükségesnek, mert országos tüntetések kezdődtek, miután a kormány másfélszeresére emelte az üzemanyagárakat. A szokatlan intenzitású tiltakozáshullámnak az amerikaiak által Kászim Szulejmáni, az egyik legbefolyásosabb iráni vezető ellen elkövetett merénylete vetett véget tavaly év elején.