Inflációt hozott a koronavírus, drágultak az élelmiszerek

2020. február 10., 12:31

Szerző:

Csaknem kilencéves csúcsra szökött fel az infláció Kínában januárban a holdújévi ünnep miatt megnőtt kereslet, valamint az országot sújtó koronavírus-járvány hatására.

A kínai statisztikai hivatal hétfői közleménye szerint a legnagyobb mértékű, 20,6 százalékos drágulás az élelmiszerek árában volt megfigyelhető januárban az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszerek árát elsősorban az ország sertésállományát megtizedelő afrikai sertéspestis járvány, illetve a holdújévi ünnep kapcsán megnőtt kereslet miatt a disznóhús egekbe szökő ára húzta felfelé.

A statisztikai hivatal számítása szerint a disznóhús árának nagy mértékű, 116 százalékos emelkedése 2,76 százalékponttal húzta felfelé a teljes fogyasztói árindexet.

Az áremelkedés vidéken markánsabbnak bizonyult: éves összevetésben 6,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak 2020 első hónapjában, szemben a városokban mért 5,1 százalékkal. Tung Li-csüan, a statisztikai hivatal szakértője közleményben rámutatott: mivel a mozgó dátumú holdújév a múlt évben februárra, míg idén januárra esett, az ünnep kapcsán megnőtt kereslet okozta áremelkedés így 2019-ben még nem mutatkozott a januári adatban, és ez megmutatkozott az éves összevetésben is.

A szakértő az országot jelenleg sújtó koronavírusjárványt is megemlítette az áremelkedést hajtó tényezők között. 

A statisztikai hivatal által közölt országos adatok szerint a kínai orvoslásban használt gyógyszerek ára 2,9 százalékkal, a nyugati gyógyászatban használtaké 2,5 százalékkal emelkedett éves összevetésben, míg az egészségügyi szolgáltatások árát illetően 2,4 százalékos növekedést mértek a tavalyi év azonos időszakához képest.

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.