Tüntettek India több államában, miután megerőszakoltak és meggyilkoltak egy nőt

2020. szeptember 30., 13:53

Szerző:

Tüntetések robbantak ki szerdán több indiai államban egy 19 éves lány megerőszakolását követően, aki a kórházban belehalt a sérüléseibe.

A legalacsonyabb kasztnak számító dalit közösségből származó lányt az észak-indiai Uttar Prades államban négy férfi támadta meg, az erőszak során elszenvedett sérüléseibe kedden belehalt. Támadóit - akik magasabb kasztból származnak - a rendőrség letartóztatta, Jogi Aditjanat államminiszter pedig különleges nyomozócsoportot állított fel az ügy kivizsgálására, s bejelentette, hogy az esetet gyorsított eljárásban tárgyalja a bíróság.

Az eset nyomán Újdelhiben kirobbant tüntetéseken a rendőrség több nőjogi aktivistát őrizetbe vett, akik egyebek közt Narendra Modi indiai miniszterelnök és Aditjanat ellen skandáltak jelszavakat.

Kedden több száz fős tüntetést tartott a dalitok pártja is, amelynek vezetője, Csandrasekar Azad felszólította a dalitokat, vonuljanak utcára országszerte.

Indiában évente több ezer dalit válik jogsértések és erőszak áldozatává. Az 1,3 milliárdos országban mintegy 200 millió dalit él, akik közt kiemelten veszélyeztetettek a nők.

Indiában egyre nagyobb figyelmet kapnak a nők elleni, szexuális indíttatású támadások azóta, amióta 2012-ben egy egyetemista lányt többen brutálisan megerőszakoltak egy buszon Újdelhiben. Az eset után számos szigorító jogszabályt fogadtak el, például 20 év börtönre emelték a nemi erőszak elkövetőire kiszabható büntetést.

Az indiai kormány adatai szerint az országban minden 15 percben megerőszakolnak egy nőt. A rendőrséghez 2017-ben 33 658 nemi erőszakkal kapcsolatos panasz jutott el, azaz naponta átlagosan 92. Ez az adat 32 százalékkal több a 2012-ben rögzítettnél, elemzők pedig arra figyelmeztetnek, hogy a valódi szám vélhetően ennél sokkal magasabb.

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.