Indiában 48 ezer embert rúgott ki az egyik állami közlekedési vállalat, mert mertek sztrájkba lépni

2019. október 7., 19:08

Szerző:

Az állami közlekedési vállalat alkalmazottai a tilalom ellenére léptek sztrájkba jobb munkakörülményeket követelve – mindannyiukat kirúgták. A délkelet-indiai Telangana államban elbocsátották az állami közlekedési vállalat 48 ezer alkalmazottját, mert a tilalom ellenére sztrájkoltak.

Kalvakuntla Csandrasekar Rao állami főminiszter az NDTV televízió műsorában hétfőn kijelentette, „megbocsáthatatlan bűncselekmény” történt, mert kedden lesz az egyik legfontosabb hindu ünnep, és emberek millió akarnak majd hazautazni családjaikhoz. A telanganai buszsofőrök, kalauzok, jegypénztárosok, de az állami cég más dolgozói is a múlt héten bejelentették: határozatlan ideig beszüntetik a munkát, hogy így követeljenek jobb munkakörülményeket. 

A vállalat két nap munkabeszüntetést követően felszólította dolgozóit, hogy térjenek vissza munkahelyükre. Mivel ezt nem tették meg, elbocsájtotta őket. A személyszállítás zavartalanságának biztosítására a cég saját közlése szerint több tízezer magánsofőrt és kalauzt bérelt fel a megüresedett pozíciókra.

Az indiai jog tiltja „a nélkülözhetetlen szolgáltatásokat” nyújtó közalkalmazottaknak a munkabeszüntetést, amennyiben mégis így tesznek, el lehet bocsájtani őket. Ilyen munkakörnek számít a többi között a személy- és áruszállítás, a telefonszolgáltatás, illetve a vámhatóságnál végzett tevékenység is. A tilalom ellenére gyakran sztrájkolnak ezekben az ágazatokban, és nem is szokták elbocsájtani ezeket a munkavállalókat, mivel az intézkedések kellemetlen politikai következményekkel járhatnak.

2003-ban Tamilnáduban az akkori főminiszter több mint 170 ezer sztrájkoló közalkalmazottat és tanárt bocsátott el. Később azonban nem választották újra, a helyi sajtó szerint éppen azért, mert a tömeges elbocsájtást zokon vették a helyi választópolgárok.