India korlátozásokat vezetett be Kasmírban az összetűzések miatt

2019. augusztus 18., 11:57

Szerző:

Az indiai hatóságok visszaállítottak több, Kasmír indiai részére vonatkozó korlátozást vasárnap, miután a hétvégén összetűzések törtek ki a térségben - közölték szemtanúk és hatósági források.

A korlátozások elsősorban Dzsammu és Kasmír állam nyári fővárosának, Szrinagarnak egyes részeire vonatkoznak. Szemtanúk szerint a városban több tucat ember megsebesült a lakosok és a rendőrség közt szombaton kitört összecsapásokban. Helyszíni közlések szerint a biztonsági erők kijárási tilalomra hivatkozva több úttorlaszt állítottak fel a városban.

Szombaton az indiai kormány még az ország egyetlen muszlim többségű államára vonatkozó korlátozások fokozatos csökkentéséről és a távközlési szolgáltatások helyreállításáról döntött. Mindez azonban nem enyhítette az augusztus 5-i újdelhi bejelentést követő feszültséget. Az indiai kormány augusztus elején úgy döntött: megvonja Dzsammu és Kasmír állam különleges alkotmányos státusát.

Azóta az indiai hatóságok több száz embert - köztük számos politikust - vettek őrizetbe, hogy elfojtsák a döntés miatti tiltakozásokat. Az augusztus 4-én életbe léptetett kijárási tilalmat az indiai kormányzat állítólagos terrorista fenyegetésekkel indokolta.

A korábbi jogállás lehetővé tette, hogy az államnak saját alkotmánya és nemzeti zászlaja legyen, saját törvényeket alkosson, illetve nagyobb fokú önállóságot élvezzen, kivéve a külügyek intézését, a védelmi politikát és a tájékoztatást. Emellett minden szövetségi törvényt - kivéve az említett területeket érintő jogszabályokat - meg kellett szavaztatni a helyi parlamenttel is.

A vitatott hovatartozású, himalájai Kasmíron három ország, India, Pakisztán és - kisebb részben - Kína osztozik. India és Pakisztán 1947-es függetlenné válása után Kasmír birtoklásáért háború robbant ki. A tűzszünet után Újdelhi azt ígérte, hogy az ellenőrzése alatt álló területen az ENSZ által felügyelt népszavazást tart Kasmír önrendelkezéséről, de ez nem történt meg.

2024. április 14., 07:54

A légvédelem ellenrakétái elfogták az Izraelre kilőtt több tucat iráni ballisztikus rakétát - jelentette az izraeli 12-es televízió magas rangú izraeli tisztségviselőkre hivatkozva.