Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Életveszélyes állapotban van a magyar orvosok által szétválasztott sziámi ikerpár egyik tagja

2019. augusztus 14. 16:00 - szerző: 168 Óra

Változott a magyar orvoscsapat által szétválasztott hároméves kislányok állapota: Rabeyánál pozitív fejlemények történtek, Rukaya viszont speciális vírusos lázzal küzd, állapota kritikus - közölte a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány.

A sziámi ikerpárt augusztus 1-jén és 2-án, 30 órás maratoni műtét során választotta szét a 35 fős magyar orvoscsoport. Rabeya a koponya- és agyszétválasztó műtét után 5 nappal magához tért, azóta mozgatja a végtagjait, felismeri az anyját, figyeli a környezetét, egész mondatokban beszél, mosolyog és szájon át eszik.

Rabeya jól van, mosolyog
Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Rukaya azonban továbbra is altatásban van, és bár önállóan lélegzik, légzéstámogatásra van szüksége. Az alapítvány szerint a többnapos mélyaltatás egy ilyen összetett és hosszú műtét után a felépülési folyamat szakmailag megszokott velejárója. Ám mivel a paraméterei és leletei problémát jeleztek az utóbbi napokban, orvosaik tesztet végeztek el a gyereken, amely pozitív eredményt hozott. A következő napokban valószínűleg kiderül a fertőzés kimenetele, de addig életveszélyes állapotról kell beszélni.

Rukaya esetében. Dr. Pataki Gergely, a műtétsorozat koordinátora, a végső szétválasztást vezető dr. Csókay András, illetve aneszteziológiai csapat vezetője, dr. Csapody Marcell jelenleg is Dakkában van az ikrekkel.